Johansson, Karin, 2024. Vinterbete för nötkreatur i Skåne. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
|
PDF
1MB |
Abstract
Det finns ett ökat intresse för att ha sina nötkreatur ute året om, vilket ställer krav på kreativa
betesstrategier. Denna studie är en fallstudie gjord på en gård med nötkreatur i utedrift i nordöstra
Skåne. I fallstudien följdes fyra växter genom kemiska analyser under vintern, vilken kvantitet
djuren betade uppskattades och tillväxt räknades på en flock tjurkalvar. Resultatet från de kemiska
analyserna under vintern visar på att råproteinet kan jämföras med råproteininnehållet i vissa
naturbetesmarker och att växter på vintern inte genomgående har sämre mineralinnehåll än växter
på sommaren. Fallstudien visar att ungdjur kan växa på ett vinterbete och betessäsongen går att
förlänga långt in på vintern. Det krävs en genomtänkt plan för utfordring, vattentillgång och val av
betesstrategier samt lämpliga marker för att få det att fungera väl. En gård med utedrift behöver
tillräckliga foderresurser och vara beredd att var vinter inte är den andra lik då vädret kan slå om
och foderåtgången förändras från år till år. Tillväxten på ungnöt visade sig i studien vara lägre än genomsnittet hos ungnöt uppstallade vintertid. Det ska vägas mot att ett vinterbete, om skött med ett regenerativt brukningssätt, kan generera flera miljöfördelar. För att vidare förstå hur växters näringsinnehåll varierar under vintern och vilka växter som passar för vinterbete behövs ytterligare forskning.
There is an increased interest in having ones cattle outside all year round, which calls for creative
grazing strategies. This study is a case study conducted on a farm with cattle in outdoor operation
in north-eastern Skåne. In this case study, four plants were followed through chemical analysis
during the winter, the quantity grazed by the animals was estimated and growth was counted on a
herd bull calf. The results from the chemical analysis show that the crude protein can be compared
with the crude protein content in certain natural pastures and that plants in the winter do not
consistently have a lower mineral content than plants in the summer. The case study shows that
young animals can grow on a winter pasture and the grazing season can be extended well into winter.
It takes a well thought out plan for fodder, water availability and choice of grazing strategies as well
as suitable ground to make it work well. A farm with outdoor operations needs sufficient fodder
resources and be prepared for that one winter is not like another. The weather can change and with
that the fodder consumption changes from year to year. The growth of young cattle was found in the
study to be lower than the average for young cattle housed in winter. It must be weighed against the
fact that a winter pasture, if managed with a regenerative management method, can generate several
environmental benefits. In order to further understand how the nutritional content of plants varies
during the winter and which plants are suitable for winter grazing, further research is needed.
Main title: | Vinterbete för nötkreatur i Skåne |
---|---|
Authors: | Johansson, Karin |
Supervisor: | Magnusson, Madeleine and Löfquist, Ingela |
Examiner: | Telezhenko, Evgenij |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY012 Lantmästarprogrammet 180,0 hpp |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | utedrift, vinterbete, vinterbete nötkreatur, winter grazing cattle, winter grazing |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20637 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20637 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 07 Nov 2024 12:24 |
Metadata Last Modified: | 08 Nov 2024 02:00 |
Repository Staff Only: item control page