Karlsson, Seth, 2024. Stubbhöjdens betydelse för återväxtförmågan hos vall. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
|
PDF
1MB |
Abstract
Vall består vanligen av två- eller fleråriga gräs och baljväxter. Vall används som grovfoder eller som bete och odlas antingen i renbestånd eller i olika blandningar. Med ett klimat som förväntas bli osäkrare, där försommartorka kan bli ett mer vanligt förekommande inslag, uppstod frågan om vallens återväxtförmåga efter slåtter kan gynnas av en högre stubbhöjd. Syftet med studien var att undersöka hur återväxten påverkas när vallen är stressad av torka.
Tidigare studier både från Sverige och utlandet har visat att vid få skördetillfällen i extensiv produktion ger vall högre avkastning vid låg stubbhöjd. Om vall däremot skördas mer intensivt och på låg stubbhöjd kan växternas kolhydratreserver utarmas och återväxten missgynnas.
För att undersöka frågan i min studie genomfördes ett fältförsök på en förstaårs-blandvall belägen väster om Jönköping. Förstaskörden skördades den 4 juni 2023. Försöket var ett randomiserat blockförsök med 8 block och 3 led. Stubbhöjderna som undersöktes var 5, 10 och 15 cm. Två prover per led klipptes för hand och vägdes för att räkna ut totalskörden i kg torrsubstans per hektar, för varje led. Varje led skördades sedan på en av de tre stubbhöjderna. Den 28 juli skördades andraskörden. Vid andraskörden togs även prover till grovfoderanalys, för att undersöka skillnader i näringskoncentration mellan de olika stubbhöjderna. Sommaren 2023 såg till en början ut att bli torr och därför verkade det bli ett lämpligt år att genomföra försöket. I slutet av juni skedde dock ett väderomslag på försöksplatsen och vädret resterande del av sommaren var nederbördsrikt.
Slutsatserna från studien är:
• Lägst stubbhöjd gav högst totalskörd, både vid första- och andraskörd.
• Högre stubbhöjd gav en högre koncentration av råprotein i proverna, men en lägre total skörd av råprotein per hektar.
• En tendens finns till att en förstaskörd skördad på 15 cm, följt av en andraskörd skördad på 5 cm kan ge ungefär samma avkastning i kg TS/ha som två skördar med 10 cm stubbhöjd.
• Vid val av stubbhöjd måste flera faktorer vägas samman, bland annat skördeintensitet, arter i vallen, och behovet av mängd foder kontra behovet av näringskoncentration i fodret.
Ley usually consist of perennial grasses and legumes. Ley is used for forage production or grazing and are grown either as pure stands or in various mixtures. With a climate expected to become more uncertain, where early summer droughts may become more common, the question arose whether the regrowth ability of leys after cutting could be favored of a higher cutting height. The purpose of the study was to investigate how regrowth is affected when the ley is stressed by drought.
Previous studies from both Sweden and abroad have shown that in cases of few harvests under extensive production, leys yield higher at low cutting heights. However, if ley is harvested more intensively and at a low cutting height, the plants' carbohydrate reserves can be depleted and regrowth may be adversely affected.
To investigate this question in my study, a field trial was conducted on a first-year mixed ley located west of Jönköping. The first harvest was cut on June 4, 2023. The trial was a randomized block design with 8 blocks and 3 treatments. The stubble heights examined were 5, 10, and 15 cm. Two samples per treatment were hand-cut and weighed to calculate the total yield in kg dry matter per hectare for each treatment. Each treatment was then harvested at one of the three stubble heights. The second cut was harvested on July 28. During the second harvest, samples were also taken for forage analysis to examine differences in nutrient concentration between the different stubble heights. The summer of 2023 initially seemed to be dry, making it a suitable year to conduct the experiment. However, at the end of June, a change in weather occurred at the trial site and the weather for the rest of the summer was rainy.
The conclusions from the study are:
• The lowest cutting height resulted in the highest total yield, both at the first and second cut.
• A higher cutting height resulted in a higher concentration of crude protein in the samples, but a lower total yield of crude protein per hectare.
• There is a tendency for a first harvest at 15 cm, followed by a second harvest at 5 cm, to produce roughly the same yield in kg DM/ha as two harvests with a stubble height of 10 cm.
• When choosing stubble height, several factors must be considered, including harvest intensity, species in the ley, and the need for quantity of forage versus the need for nutrient concentration in the forage.
Main title: | Stubbhöjdens betydelse för återväxtförmågan hos vall |
---|---|
Authors: | Karlsson, Seth |
Supervisor: | Svensson, Sven-Erik |
Examiner: | Hörndahl, Torsten |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY012 Lantmästarprogrammet 180,0 hpp |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | vall, blandvall, stubbhöjd, återväxt, avkastning |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20545 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20545 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 26 Sep 2024 09:51 |
Metadata Last Modified: | 19 Oct 2024 01:28 |
Repository Staff Only: item control page