Kirstein, Marcus, 2024. The Achievability of Implementing Aquaponics within Swedish Food Production : what are the obstacles relating to commercialisation of aquaponics?. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
|
PDF
728kB |
Abstract
In a report in 2017, the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) determined
that food production would need to be intensified by 50% between the years 2012 and 2050. In the
same report, it was also determined it would not be environmentally sustainable to off-set more land
for agriculture, to produce more crops with high nutritional value. In the consecutive report (2018),
the obstacles of rural farming was highlighted within the context of migration and urbanisation.
Aquaponics (AP) is often identified as an agri-aquacultural system that can be implemented in nonarable
and urban areas to increase food security in a sustainable way.
This work aims to explore the relevance and potential hindrances to implementation of
commercial aquaponics in Sweden through a qualitative review of existing literature related to
system design, social aspects such as Swedish legislation and policy, economy, as well as
sustainability. Several obstacles that could potentially constitute a hindrance were identified. The
obstacles are multi-faceted and relate to social aspects in Sweden, including public knowledge of
aquaponics as a sustainable food production system, economical viability, legislation leading to high
administrative load, competition from similar systems and a lack of education, as well as the
advanced biotechnological nature and infancy of the system itself leading to risk of failure. There
are still several topics that require research. In Sweden specifically, future research is suggested to
focus on combinations of species suitable for the Swedish market, as well as the development of
computer modelling of aquaponic systems based on Swedish parameters.
I en rapport från 2017 fastställde Förenta Nationernas Livsmedels- och Jordbruksorganisation att
produktionen av livsmedel behövde ökas med 50% mellan åren 2012 och 2050. I samma rapport
framgick att det inte vore miljömässigt hållbart att avsätta mer mark för jordbruksproduktion för att
kultivera grödor med högt näringsinnehåll. I nästföljande års rapport (2018) så belystes
problematiken i lantmässig produktion i kontexten flyttströmmar och urbanisering.
Ofta identifieras akvaponik som ett agri-vattenbrukssystem som kan implementeras på icke
odlingsbar mark och i urbana miljöer, som ett sätt att öka självförsörjningsgraden på ett hållbart sätt.
Detta arbete tar som mål att undersöka relevansen för, och de potentiella hinder som kan mötas av,
kommersiell akvaponik i Sverige. Detta görs genom att kvalitativt utvärdera litteraturen kopplad till
akvaponisk systemdesign, sociala förhållanden så som lagskrivning och regler, ekonomi, samt
hållbarhet. Flera hinder som potentiellt kan motverka implementering an akvaponik i den svenska
livsmedelsproduktionen kunde identifieras. Hindren är mångfasseterade och kopplar till sociala
aspekter, så som konsumenters igenkänning av akvaponiska produkter som hållbara
livsmedelsalternativ, ekonomisk lönsamhet, lagskrivning som leder till hög administrativ börda,
konkurrens från likartade livsmedelsproduktionssystem, samt brist på utbildning. Andra aspekter så
som systemets avancerade natur och de barnfel som kvarstår från att systemet är en relativt ung
teknologi utgör även de ett visst mått hinder eftersom dessa aspekter ökar risken att misslyckas. Det
kvarstår flera ämnen som kräver vidare internationell forskning. I Sverige, specifikt, föreslås att
forskning tar sikt mot marknadsspecifika kombinationer av livsmedel som kan produceras i
akvaponiska system, samt datormodellering av odlingar med svenska parametrar i åtanke.
Main title: | The Achievability of Implementing Aquaponics within Swedish Food Production |
---|---|
Subtitle: | what are the obstacles relating to commercialisation of aquaponics? |
Authors: | Kirstein, Marcus |
Supervisor: | Mogren, Lars |
Examiner: | Rosberg, Anna Karin |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LY003 Horticultural Science Programme 300 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | Aquaponics, Aquaculture, Recirculating Aquaculture Systems, Hydroponics, Swedish Policy, Sustainable food production |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20532 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20532 |
Language: | English |
Deposited On: | 20 Sep 2024 07:31 |
Metadata Last Modified: | 19 Oct 2024 01:28 |
Repository Staff Only: item control page