Home About Browse Search
Svenska


Lövnäs, Frida, 2024. Potential for Increasing Laccase Activity in White-rot Fungi Pleurotus ostreatus in Aquatic Cultivation : for Use in Bioremediation. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
24MB

Abstract

This study investigates the enhancement of laccase activity in Pleurotus ostreatus,
a white-rot fungus, to improve bioremediation of wastewater, addressing the
inefficiency of conventional wastewater treatment plants in removing
micropollutants. Anthropogenic stress and climate change has intensified
environmental pollution and water scarcity, making effective and sustainable
treatment methods essential. Laccase is an enzyme with the capability of breaking
down a variety of micropollutants, but face challenges in activity decline. This
study evaluated the addition of eight substances on laccase activity when pellets of
P. ostreatus was grown in water. The results demonstrated that apple pomace and
coffee grounds significantly increased laccase activity, with apple pomace reaching
98.1 units per litre (U/L) and coffee grounds 67.7 U/L. These organic wastes, rich
in nutrients and potential enzyme inducers, not only boost enzyme production but
also adhere to circular economy principles by repurposing waste into valuable
resources. The findings suggest a sustainable and cost-effective alternative for
improving wastewater treatment and highlight the need for further research to
optimize substrate conditions and explore practical applications in bioremediation.

,

Denna studie undersöker hur aktiviteten hos enzymet lackas i svampen Pleurotus
ostreatus kan ökas för att förbättra rening av avloppsvatten, särskilt när det gäller
mikroföroreningar som dagens metoder inte effektivt kan hantera. Antropogen
stress och klimatförändringar har ökat mängden föroreningar i miljön och brist på
rent vatten, vilket har ökat behovet av effektiva och hållbara behandlingsmetoder.
Lackas är ett enzym som kan bryta ned många av dessa föroreningar, men möter
utmaningar med sjunkande enzymaktivitet. I denna studie testades åtta olika ämnen
för att undersöka deras effekt på lackasaktiviteten när P. ostreatus odlades i vatten.
Resultaten visade att både äppelrester och kaffesump signifikant ökade
lackasaktiviteten, där äppelrester nådde en aktivitet på 98.1 U/L och kaffesump 67.7
U/L. Dessa material är dessutom organiska avfall, vilket innebär att de följer
principerna för cirkulär ekonomi genom att omvandla avfall till värdefulla resurser.
Dessa upptäckter innebär ett hållbart och kostnadseffektivt alternativ för att öka
reningen av avloppsvatten och minska förekomsten av mikroföroreningar, men
samtidigt krävs fortsatt forskning för att optimera substratförhållanden och för att
undersöka praktiska applikationer inom biosanering.

Main title:Potential for Increasing Laccase Activity in White-rot Fungi Pleurotus ostreatus in Aquatic Cultivation
Subtitle:for Use in Bioremediation
Authors:Lövnäs, Frida
Supervisor:Hultberg, Malin
Examiner:Mogren, Lars
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2024
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY012 Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling, 180HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:Laccase, oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, white-rot fungi, micropollutants, enzymatic biodegradation, bioremediation, mycoremediation
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20531
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20531
Language:English
Deposited On:20 Sep 2024 07:23
Metadata Last Modified:19 Oct 2024 01:28

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics