Persson, Norea, 2024. Effekten på pH i jord av musselskal. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
|
PDF
879kB |
Abstract
Markförsurning pågår konstant till följd av naturliga och antropogena försurningsprocesser. Kalkning är ett verktyg för att höja markens pH-värde till optimala värden, vilket är essentiellt för att de grödor vi odlar ska trivas. Blåmusslans skal (Mytulis trossulus x edulis), består till över 90% av kalciumkarbonat vilket är samma kemiska sammansättning som den vanligaste kalkprodukten, kalkstensmjöl.
Syftet med studien var att undersöka effekten på pH-värdet i jord vid tillförsel av musselskalsmjöl i olika storleksfraktioner och givor, samt att jämföra effekten med den av kalkstensmjöl.
För att besvara frågeställningarna genomfördes ett experiment där kalkstensmjöl (>2mm), finmalet musselskalsmjöl (>0,25mm) och grovmalt musselskalsmjöl (0,63mm – 2mm) tillsattes med 1 eller 2 gram till krukor med 1 kg jord. 5 krukor per behandling testades under 12 veckor, där pH- värdet mättes var tredje vecka.
Resultatet indikerade att alla behandlingar hade en signifikant pH-höjande effekt. Ingen av givorna med finmalet musselskalsmjöl visade någon signifikant skillnad mot 2 gram kalkstensmjöl. Mellan behandlingarna 2 gram grovmalen kalkstensmjöl och 1 gram kalkstensmjöl fanns ingen signifikant skillnad. Den relativt korta tidsperioden är en begränsning i studien för att dra slutsatser kring den fulla kalkeffekten av behandlingarna. Slutsatsen var att musselskalsmjöl kan ersätta kalkstensmjöl för att i krukor höja jordens pH.
Soil acidification is both a naturally and anthropogenically occurring process. Liming is a tool used to raise pH in soil to optimal levels, which is essential for most cultivated crops to thrive. The shell of the blue mussel (Mytulis trossulus x edulis) consists of more than 90% calcium carbonate, which has the same chemical composition as the most common lime product, pulverized limestone.
The purpose of this study was to examine the effect on the pH value in soil when adding ground mussel shells in different size fractions and doses, as well as to compare the effect with that of pulverized limestone.
To do this, an experiment was carried out where pulverized limestone (>2mm), coarsely ground mussel shells (0.63-2mm) and finely ground mussel shells (>0,25mm) were added at 1 or 2 grams into pots with 1 kg of soil. 5 pots per treatment were tested for 12 weeks, with the pH measured every three weeks.
The results show that all treatments had a pH-raising effect. None of the doses of finely ground mussel shells showed a significant difference against 2 grams of pulverized limestone. One limitation in the study was the relatively short time, limiting further conclusions of the full liming effect. In conclusion, ground mussel shells could replace pulverized limestone as a liming product to raise the pH of soil in pots.
Main title: | Effekten på pH i jord av musselskal |
---|---|
Authors: | Persson, Norea |
Supervisor: | Williams, Hanna and Hjelm, Niklas |
Examiner: | Rosberg, Anna Karin |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LY012 Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling, 180HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | blåmusslor, Mytulis trossulus x edulis, musselskal, kalciumkarbonat, kalk, pH |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20501 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20501 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 11 Sep 2024 10:04 |
Metadata Last Modified: | 12 Sep 2024 01:02 |
Repository Staff Only: item control page