Barth, Olivia, 2024. Change towards sustainable animal food systems; Impact of consumer choices. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Applied Animal Science and Welfare
|
PDF
1MB |
Abstract
Climate crisis, war, and, famine are some of society's most popular debate topics. Food production is one of the most important issues in the world but also one of the most debated. Being able to produce food is one of man's most basic needs for survival, especially in times of crisis. Agriculture is often criticized because the production of food emits greenhouse gases and thus harms the environment. Farmers work to reduce their environmental impact daily, but so must the rest of the food chain. The food chain also includes consumers, food companies, and the public sector. All participants in the food chain have a responsibility and must work together for sustainable development in food production. As world hunger worsens and the population continues to grow, more food must be produced. The path to sustainable food production and consumption, as well as who bears the responsibility, will be discussed in this study.
This study was a collaboration with the EU project PATHWAYS. The purpose of the project was to investigate how to reduce the environmental impact while meeting society's demands for safe, nutritious, and affordable meat and dairy products. The project aimed to identify and increase sustainable practices along the supply and production chains in the European livestock sector. Part of PATHWAYS was a ten-part consumer survey. Consumers' eating habits, attitudes towards sustainable solutions, and how socio-democratic characteristics affect consumer motivation have been examined, among other things. These data will be analyzed and discussed in the study. The study also includes a literature review that is used to compare and analyze the results.
The results of the study show that the Swedish consumer is concerned about sustainable food production and generally has a high level of motivation in several situations. The economy has a major impact on food consumption and sustainable food products must be affordable for consumers to choose them. The consumer was considered to have the least responsibility in the food chain compared to other actors. The respondents had little knowledge of agriculture and food production which might be an issue in the path to sustainable development. To achieve sustainable food consumption, consumers need education in food production and an increased awareness of their impact on the market. No significant differences were found between socio-democratic characteristics and level of motivation, except for gender. Women were shown to be more motivated to make sustainable choices than men.
Klimatkris, krig och hungersnöd är några av samhällets idag mest populära debattämnen. Matproduktion är en av de viktigaste frågorna i världen men också en av de mest debatterade. Att kunna producera mat är en av människans mest basala behov för överlevnad, framförallt i kristider. Lantbruket kritiseras ofta på grund av att produktionen av livsmedel släpper ut växthusgaser och därmed har en negativ effekt på miljön. Lantbrukare arbetar med att minska dess miljöpåverkan dagligen, men det måste även resten av livsmedelskedjan göra. I livsmedelskedjan ingår också konsumenter, livsmedelsföretag samt offentlig sektor. Alla medverkande i livsmedelskedjan har ett ansvar och måste tillsammans arbeta för en hållbar utveckling i livsmedelsproduktionen. I takt med att hungersnöden i världen blir värre samt en ständig ökning av populationen, måste mer mat produceras. Vägen till hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion, samt vem som bär ansvaret, kommer diskuteras i denna studie.
Denna studie har skett i samarbete med EU-projektet PATHWAYS. Syftet med projektet var att undersöka hur man kan minska miljöpåverkan samtidigt som samhällets krav på säkra, näringsrika och prisvärda kött- och mejeriprodukter tillgodoses. Syftet med projektet var att identifiera och öka hållbara metoder längs leverans- och produktionskedjorna i den europeiska boskapssektorn. En del av PATHWAYS var en konsumentundersökning bestående av tio delar. Man har undersökt bland annat konsumenternas matvanor, inställning till hållbara lösningar, samt hur sociodemokratiska egenskaper påverkar motivationen hos konsumenten. Dessa uppgifter kommer att analyseras och diskuteras i studien. Studien innehåller även en litteraturgenomgång som används för att jämföra och analysera resultaten.
Resultaten från studien visar att den svenska konsumenten är mån om hållbar livsmedelsproduktion och har generellt en hög motivationsnivå i flertalet situationer. Ekonomi har en stor inverkan på livsmedelskonsumtionen och hållbara livsmedelsprodukter måste ha ett överkomligt pris för att konsumenten ska köpa dem. Konsumenten ansågs ha minst ansvar i livsmedelskedjan jämfört med övriga aktörer. Respondenterna hade generellt en låg kunskapsnivå gällande matproduktion vilket kan vara problematiskt i vägen mot hållbar utveckling. För att uppnå en hållbar livsmedelskonsumtion behöver konsumenterna utbildas i livsmedelsproduktion samt en ökad medvetenhet om deras påverkan på marknaden. Inga signifikanta skillnades hittades mellan sociodemokratiska egenskaper och motivationsnivå, förutom gällande kön. Kvinnor påvisades vara mer motiverade att göra hållbara val än män.
Main title: | Change towards sustainable animal food systems; Impact of consumer choices |
---|---|
Authors: | Barth, Olivia |
Supervisor: | Arvidsson Segerkvist, Katarina and Jamieson, Anna and Stolz, Hanna |
Examiner: | Karlsson, Anders |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | VY008 Agriculture Programme - Animal Science, 300.0hp |
Supervising department: | (VH) > Applied Animal Science and Welfare |
Keywords: | consumer behavior, consumer surveys, food chain, food production and consumption, food security, labeling, sustainable development, retail sector |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20480 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20480 |
Language: | English |
Additional Information: | Biträdande handledare från Naturbete i Sverige och Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) |
Deposited On: | 10 Sep 2024 10:19 |
Metadata Last Modified: | 11 Sep 2024 01:00 |
Repository Staff Only: item control page