Home About Browse Search
Svenska


Cerutti, Marcos, 2024. Mellangrödor i svenska vinodlingar – För ökad produktion och hållbarhet. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
4MB

Abstract

Sverige tillhör i dagsläget inte ett av de traditionella vinproducerande länderna men intresset för att odla vin på svenska marker är högre än någonsin och odlingsarealerna fortsätter att öka. Fastän klimatet hör till de mest utmanande i vinvärlden har svenska vinmakare bevisat att vin av hög kvalitet kan framställas i Sverige.
Att integrera mellangrödor i odlingssystemet kan öka produktionen genom att förbättra markens egenskaper, bekämpa ogräs och öka biodiversiteten i flera olika trofiska nivåer. Likaså har de en stor potential att spela en viktig roll i arbetet för en hållbar och miljövänlig svensk vinodling. För ekologiska odlare kan det, utöver alla andra fördelar, vara ett verktyg till att öka näringsförrådet i marken och minska skadegörar- samt ogrästrycket. Konventionella odlare kan även gynnas då det kan minska användningen av bekämpningsmedel och gödsel.
Att ha tillgång till svensk forskning hade hjälpt svenska vinodlare att fatta informerade beslut och optimera sin verksamhet för att möta de unika utmaningar och möjligheter som finns i svensk vinodling. Det hade också varit av stor vikt för att främja en hållbar och framgångsrik svensk vinproduktion.

,

Sweden is currently not regarded as one of the traditional wine-producing countries. However the interest for growing vines on swedish soils is higher than ever before and the cultivated areas continue to increase. Despite having one of the harshest climates in the wine world, swedish winemakers have proven that that high-quality wine can be produced in Sweden.
Integrating cover crops into the cultivation can increase production by improving the soil properties, manage weeds and increase biodiversity at several trophic levels. They also have a great potential in promoting a sustainable and environmentally friendly Swedish wine cultivation. For organic growers it could, in addition to all other benefits, function as tool for increasing nutrient availability and reduce pest and weed pressure. Conventional growers can also benefit as it can reduce the use of pesticides and mineral fertilizers.
Access to Swedish research could help Swedish vine growers to make informed decisions and optimize their operations to meet the unique challenges and opportunities in Swedish vine cultivation. It would also be of importance to promote a sustainable and successful Swedish wine production.

Main title:Mellangrödor i svenska vinodlingar – För ökad produktion och hållbarhet
Authors:Cerutti, Marcos
Supervisor:Nordmark, Lotta and Bergkvist, Göran
Examiner:Öborn, Ingrid
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2024
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NK016 Crop Production (BSc), 180.0hp
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:biologisk mångfald, hållbarhet, mellangrödor, ogräsbekämpning, svenska vingårdar, svensk vinodling, urlakning, Vitis vinifera, växtnäring
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20318
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20318
Language:Swedish
Deposited On:10 Jul 2024 09:36
Metadata Last Modified:11 Jul 2024 01:01

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics