Nazarali, Arya and Stefanov, Nikola, 2024. Aquaculture in Northern Sweden : exploring conditions for sustainable aquaculture. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Forest Economics
Full text not available |
Abstract
In recent years, the aquaculture industry has grown significantly and today aquaculture is one of the fastest-growing sectors within the food industry. Furthermore, this industry is expected to play a vital role in global food security. The Swedish Food Agency illustrates through the plate model the importance of fish in the daily diet/nutrition. Previous research shows that fish and seafood are the foods that contain the most nutrients when it comes to essential nutrients. Previous research shows that consuming fish leads to a healthier lifestyle and minimizes the risk of cardiovascular diseases.
Moreover, over the past fifty years, overfishing has led to the exploitation of 75 percent of all fish globally. This exploitation has, in turn, led to a reduction in fish populations at a higher rate than they have been able to recover. The depletion of wild fish stocks worldwide and the increasing demand for fish and related products have stimulated the development and expansion of aquaculture.
The purpose of this study was to examine the factors that hinder sustainable fish farming in Northern Sweden and factors that enable sustainable fish farming in Northern Sweden, as well as the key stakeholders for sustainable fish farming in Northern Sweden. We chose to use a qualitative study with an abductive approach. Additionally, this thesis was conducted by a comparative multiple case study with a qualitative approach. The collected data was collected through semi-structured interviews with two fish farmers and one CEO in a branch organization for fish farmers in Sweden. The collected data was then analyzed through a thematic analysis.
The study found that the most important stakeholders for sustainable fish farming are the authorities. The study also found that NGOs such as the WWF, suppliers and customers also are important stakeholders for sustainable fish farming. Furthermore, the study found that a barrier was the lengthy process of obtaining permits to operate a fish farm. Finally, the study found that an enabling factor for sustainable fish farming is that collaborations between different stakeholders can lead to better sustainable fish farming.
Finally, the focus of the study was on the fish farmer’s perspectives, and therefore as a subject for further research it would be interesting to research how the authorities perceive the fish farming sector. One suggestion is to investigate their views on the surplus of applications and how these are handled. Another suggestion is to conduct further research on the impact of plant-based feed.
Under de senaste åren har vattenbruksindustrin vuxit avsevärt och idag är vattenbruk en av de snabbast växande sektorerna inom livsmedelsindustrin. Dessutom förväntas denna industri spela en vital roll för den globala livsmedelssäkerheten. Livsmedelsverket illustrerar genom tallriksmodellen fiskens betydelse i den dagliga kosten. Tidigare forskning visar att fisk och skaldjur är de livsmedel som innehåller flest näringsämnen när det gäller essentiella näringsämnen. Tidigare forskning visar att konsumtion av fisk leder till en hälsosammare livsstil och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Under de senaste femtio åren har överfiske lett till exploatering av 75 procent av alla fiskar globalt. Denna exploatering har i sin tur lett till en minskning av fiskpopulationer i en högre takt än de har kunnat återhämta sig. Utarmningen av vilda fiskbestånd världen över och den ökande efterfrågan på fisk och relaterade produkter har stimulerat utvecklingen och expansionen av vattenbruk.
Syftet med denna studie var att undersöka faktorer som hindrar hållbar fiskodling i norra Sverige och faktorer som möjliggör hållbar fiskodling i norra Sverige, samt de viktigaste intressenterna för hållbart fiske i norra Sverige. Vi valde att använda en kvalitativ studie med en abduktiv ansats. Denna uppsats genomfördes genom en jämförande multipel fallstudie med en kvalitativ ansats. De insamlade data samlades in genom semi-strukturerade intervjuer med två fiskodlare och en VD i en branschorganisation för fiskodlare i Sverige. Den insamlade data analyserades sedan genom en tematisk analys.
Studien fann att de viktigaste intressenter för hållbar fiskodling är myndigheterna. Studien fann också att icke-statliga organisationer som WWF, leverantörer och kunder också är viktiga intressenter för hållbara fiskodlingar. Vidare fann studien att en barriär var den långvariga processen att erhålla tillstånd för driva en fiskodling. Slutligen fann studien att en möjliggörande faktor för hållbar fiskodling är att samarbeten mellan olika intressenter kan leda till bättre hållbar fiskodling
Slutligen fokuserande studien på fiskodlarnas perspektiv och därför skulle det som ett ämne för vidare forskning vara intressant att undersöka hur myndigheterna uppfattar fiskodlingssektorn. Ett förslag är att undersöka deras syn på överskottet av ansökningar och hur dessa hanteras. Ett annat förslag är att genomföra vidare forskning om påverkan av växtbaserat foder.
Main title: | Aquaculture in Northern Sweden |
---|---|
Subtitle: | exploring conditions for sustainable aquaculture |
Authors: | Nazarali, Arya and Stefanov, Nikola |
Supervisor: | Aldberg, Julia |
Examiner: | Mark-Herbert, Cecilia |
Series: | Examensarbeten / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för skogsekonomi |
Volume/Sequential designation: | 51 |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | None |
Supervising department: | (S) > Dept. of Forest Economics |
Keywords: | aquaculture, cultivating of food fish, entrepreneurship, stakeholder theory, sustainable fish farming, Sweden |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20205 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20205 |
Language: | English |
Deposited On: | 03 Jul 2024 06:16 |
Metadata Last Modified: | 05 Jul 2024 01:20 |
Repository Staff Only: item control page