Home About Browse Search
Svenska


Järnström, Linnea, 2024. Variation i vallfodrets sockerhalt och dess betydelse för hästar med olika hälsostörningar. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Applied Animal Science and Welfare

[img]
Preview
PDF
708kB

Abstract

Det finns idag flera olika hälsostörningar hos hästar som är kopplade till utfodring och sockerinnehållet i vallfodret. Detta gör att det är viktigt att ha kunskap om hur sockerhalten i vallfodret varierar under olika omständigheter, samt hur sockerhalten påverkar hälsostörningar som ekvint metabolt syndrom (EMS), pituitary pars intermedia dysfunction (PPID) och polysaccharide storage myopathy (PSSM). Har hästen en störning i sin glukosmetabolism behöver innehållet av lättlösliga kolhydrater (WSC) i foderstaten anpassas för att främja hästens välmående. De sockerarter som ingår i WSC är glukos, fruktos, sukros och fruktaner. Innehållet av WSC i vallfodret är beroende av flera olika faktorer. I betesgräs styrs innehållet av WSC främst av gräsart, klimat och det botaniska utvecklingsstadiet hos gräset, medan koncentrationen av WSC i konserverat vallfoder påverkas främst av konserveringsmetod och skördetidpunkt. I denna litteraturstudie sammanfattas flera olika studier om hur sockerhalten i vallfoder varierar samt hur sockerhalten påverkar hästar med EMS, PPID och PSSM. Olika faktorer som påverkar koncentrationen av WSC i betesgräs var antal soltimmar, temperatur, nederbörd, avbetning, gödsling samt tidpunkt på dygnet. I konserverat vallfoder påverkades WSC-koncentrationen främst genom val av konserveringsmetod, blötläggning, förtorkning samt användning av inokulanter vid ensilering. Det är enklare att påverka WSC-koncentrationen i konserverat vallfoder än i betesgräs. Vilka faktorer som påverkar WSC-koncentrationen i vallfoder är viktigt att veta vid både utfodring och betesplanering för hästar med EMS, PPID eller PSSM.

,

There are currently several different health disorders in horses that are linked to feeding and the sugar concentration of forages. Therefore, it is important to know how the sugar concentration in forage varies under different circumstances and how it affects various health disorders such as equine metabolic syndrome (EMS), pituitary pars intermedia dysfunction (PPID) and polysaccharide storage myopathy (PSSM). If the horse has a disturbance in its glucose metabolism, the sugar content in the feed ration needs to be adjusted to promote the horse's well-being. Water soluble carbohydrates (WSC) content in forage depends on several factors. The sugars contained in WSC are glucose, fructose, sucrose and fructans. In pasture grass, the content is mainly influenced by the grass species, climate and the botanical development stage of the grass. However, the concentration of WSC in preserved forage is mainly affected by method of conservation and harvest time. This literature review summarizes several different studies on how the sugar concentration in forage varies and how it affects horses with EMS, PPID and PSSM. Factors affecting the concentration of WSC in pasture grass include the number of hours of sunshine, temperature, precipitation, grazing, fertilizing, and time of day. In preserved forage, the WSC concentration is mainly affected by the method of conservation, soaking, pre-drying, and the use of inoculants in silage. It is easier to influence the WSC-concentration in preserved forage than in pasture grass. Understanding the factors influencing the WSC-concentration in forage is crucial for feeding and pasture management, especially for horses with EMS, PPID and PSSM.

Main title:Variation i vallfodrets sockerhalt och dess betydelse för hästar med olika hälsostörningar
Authors:Järnström, Linnea
Supervisor:Müller, Cecilia
Examiner:Lindroth, Katrin
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2024
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VK008 Djur och hållbarhet (kandidat) 180,0 hp
Supervising department:(VH) > Applied Animal Science and Welfare
Keywords:ekvint metabolt syndrom, gräsart, klimat, konserveringsmetod, lättlösliga kolhydrater, pituitary pars intermedia dysfunction, polysaccharide storage myopath, WSC – koncentration
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20048
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-20048
Language:Swedish
Deposited On:25 Jun 2024 07:04
Metadata Last Modified:26 Jun 2024 01:05

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics