Home About Browse Search
Svenska


Halvars, Leonora, 2024. Säker hemkonservering i Sverige. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
23MB

Abstract

Att konservera ett livsmedel innebär att bevara dess hållbarhet under en längre tid.
Att skapa en konserv är möjligt även i hemmiljö och kallas då hemkonservering.
När vi konserverar hemma är det viktigt att veta om att vissa faror såsom bakterier
likt Clostridium botulinum som under rätt förutsättningar kan skapa ett dödligt
gift. Men det finns vissa metoder och recept framtagna för att undvika faror som
dessa. Detta arbete syftar till att tillgängliggöra information om vissa faror som
finns men också att tillgängliggöra en del information om hur säker
hemkonservering kan gå till för att undvika dessa faror. Arbetet tittar också på hur
hemkonservering gått till under tidigt 30-tal samt ger en inblick i hur konservering
går till i vissa intressegrupper på Facebook idag. Utöver detta ger arbetet en
inblick i utbudet av vilken teknik ämnad för hemkonservering som finns
tillgänglig idag för privatpersoner med sin bas i Sverige.

,

The shelf life of food can be increased with food preservation. This process is also
possible to do in a home environment and is then called home preservation. When
we preserve at home, it is important to know that certain dangers exist, like certain
bacterias like Clostridium botulinum that given the right circumstances, produce a
deadly toxin. But there are certain methods and recipes that have been developed
to avoid dangers like these. This study aims to highlight information about safe
home preservation and how dangers can be avoided.
The work also presents how home conservation was done in the early 1930s and gives an insight into how
conservation is done today based on a study in selected interest groups on
Facebook. In addition to this, the work provides an insight into the range of
technology intended for home conservation that is available today for private
individuals based in Sweden.

Main title:Säker hemkonservering i Sverige
Authors:Halvars, Leonora
Supervisor:Hultberg, Malin and Hagström, Gun
Examiner:Nordmark, Lotta
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2024
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY012 Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling, 180HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:konservering, vidareförädling, förädlingsteknik, livsmedelstrygghet, livsmedelssäkerhet
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19829
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-19829
Language:Swedish
Deposited On:08 Apr 2024 07:22
Metadata Last Modified:09 Apr 2024 01:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics