Persdotter, Lisa, 2010. Piglet mortality in commercial piglet production herds. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231)
|
PDF
241kB |
Abstract
Dödfödda grisar och smågrisdödlighet under diperioden leder till både produktionsförlust och innebär dessutom försämrad djurvälfärd. Förluster orsakade av dödfödslar, smågrisar som kläms ihjäl av suggan och som svälter ihjäl kan förebyggas genom god skötsel, bra djurstallar och
avelsurval. För att lyckas med detta krävs att riskfaktorer för smågrisdödlighet kan identifieras.
Syftet med den här studien är att undersöka variationen i förekomsten av dödfödda smågrisar och dödligheten under digivningsperioden beroende på kullnummer, kullstorlek, säsong och besättning. Ett andra syfte är att fastställa om det finns någon upprepbarhet för suggor vad gäller
förekomst av dödfödda smågrisar. Data erhölls från fyra kommersiella grisbesättningar, belägna i centrala Sverige, som använder sig av besättningsövervakningsprogrammet ‘PigWin Sugg’. Data analyserades med hjälp av programvaran SAS (2010). Analysen begränsades till information om grisningar under perioden
juli 2006 och juni 2009, vilket gav ett underlag på 24289 grisningar. Antalet dödfödda smågrisar i en kull ökade med kullstorleken och med högre kullnummer men var oberoende av årstid. Ökningen av dödfödda smågrisar i högre kullnummer kan bero på ökad kullstorlek hos äldre suggor.
Dödligheten under digivningsperioden visade inget signifikant samband till antalet dödfödda smågrisar men till antalet levandefödda smågrisar i kullen. Detta tyder på att kullar med många dödfödda kultingar inte per automatik medför hög dödlighet under digivningsperioden på grund av lägre kvalitet på de smågrisar som föds levande. Smågrisdödligheten under diperioden påvisade även en negativ korrelation mellan totala antalet födda smågrisar i en kull. Detta kan förklaras av att den individuella vikten vid födseln är lägre i större kullar och att smågrisarna på
grund av det är känsligare än smågrisar med högre vikt vid födseln.
Upprepbarheten för att en sugga får dödfödda smågrisar var låg och den påvisade upprepbarheten i studien beror sannolikt på miljöfaktorer.
Main title: | Piglet mortality in commercial piglet production herds |
---|---|
Authors: | Persdotter, Lisa |
Supervisor: | Lundeheim, Nils |
Examiner: | Wallenbeck, Anna |
Series: | Examensarbete / SLU, Institutionen för husdjursgenetik |
Volume/Sequential designation: | 328 |
Year of Publication: | 2010 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC |
Supervising department: | (VH) > Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231) |
Keywords: | Swine, Sow, Stillbirth, Piglet mortality |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-6-321 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-321 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Animal genetics and breeding |
Language: | English |
Deposited On: | 25 Aug 2010 08:38 |
Metadata Last Modified: | 20 Apr 2012 14:15 |
Repository Staff Only: item control page