Home About Browse Search
Svenska


Granquist, Louise, 2010. Fiskar är djur?. First cycle, G2E. Skara: SLU, Dept. of Animal Environment and Health (until 231231)

[img]
Preview
PDF
4MB

Abstract

Idag jobbar många för att djuren ska ha det så bra som möjligt, bland annat genom att förbättra försöksmetoder och lagstiftning. Tyvärr verkar det för mig som att fiskarna ofta glöms bort i det här arbetet. Därför vill jag i den här studien försöka reda ut huruvida fiskar är kännande på liknande sätt som däggdjur är.

Man har funnit smärtreceptorer hos fisk på huvud, hornhinna och hud. Regnbågslaxars hud är mycket känslig för mekanisk stimuli har låg smärttröskel för värme. Det finns många olika beteendetecken på smärta hos djur, bland annat ångest, ögonförändringar, rastlöshet, aptitförändringar, personlighetsförändringar och ökad eller minskad aktivitet. Hos olika fiskarter har man sett tecken som bland annat ökad andningsfrekvens, färgförändringar i hud och ögon, undergivenhet och onormala beteenden som rullning och hopp. Fiskar som utsatts för potentiellt smärtsamma stimuli kan uppvisa ett onormalt beteende vid rovdjurshot, och nervsignaler har uppmätts på flera ställen i hjärnan vilket visar på att smärtbeteendet inte bara är en reflex. Man har hittat kroppsegna smärtstillande substanser och receptorer för dessa, och flera studier har visat att morfin fungerar som smärtstillande för fiskar. Fiskar som tränats med positiv träning kan hantera stressmoment bättre än fiskar som inte tränats alls eller som inte tränats med positiv förstärkning. De har bättre överlevnad och har bättre motståndskraft mot sjukdomar.

Fiskar, fåglar och däggdjur har liknande hjärnor, men hos fiskar saknas vissa delar som man anser är centrala för smärtupplevelse och känslor hos människan. Dock finns det studier som har visat att fiskar kan ha utvecklat liknande förmågor på andra ställen i hjärnan.

I Sverige skyddas fiskar främst av lagstiftningen från jordbruksverket, fiskeriverket och EU som tar upp olika aspekter kring odlad, försöks- och akvariefisk.

Mitt arbete visar att det är mer än troligt att fiskar är kännande djur. De lever upp till många av de kriterier för smärtupplevelse hos djur som har satts upp av forskare. Lagstiftningen som rör fiskar är mycket knapphändig och garanterar i min mening inte en god välfärd för dem. Jag tycker att det borde göras fler studier på hur man kan hantera och hålla fiskar på sätt som passar dem och inte bara oss människor. Jag hoppas att mitt arbete kan visa på brister som finns i både hållningen och lagstiftningen kring fisk och även hjälpa till att förbättra för fiskarna i framtiden.

Main title:Fiskar är djur?
Authors:Granquist, Louise
Supervisor:Skog, Malin and Hagelstedt, Åsa
Examiner:Jung, Jens
Series:Studentarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Volume/Sequential designation:321
Year of Publication:2010
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VK002 Ethology and Animal Welfare - Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Environment and Health (until 231231)
Keywords:Fisk, Välfärd, Djurskydd, Smärta, Inlärning, Neurologiska funktioner
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-3-152
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-3-152
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal ecology
Aquaculture production
Animal husbandry
Language:Swedish
Deposited On:09 Jul 2010 04:52
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:14

Repository Staff Only: item control page