Östberg, Jenny, 2019. Managing uncertainties and development of grain legumes in Sweden. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
|
PDF
510kB |
Abstract
Grain legumes have proven in many studies to have beneficial effects on both the agricultural system and for human health. Agronomic and environmental benefits with the lower use of synthetic nitrogen, improvement of soil health, and contribution towards a more diverse agricultural system has alongside with the high nutritional value proven the grain legumes importance of presence. Inspite of all these benefits, the presence of grain legumes for human consumption in the cropping systems in Sweden is relatively small. The purpose of this study was therefore to get a better understanding of why grain legumes are not more commonly cultivated and consumed in Sweden, and identify ways to overcome the challenges. Through semi-structured interviews with actors working in the cultivation and trading of pea and lentil for human consumption in Sweden, the experiences for managing grain legume yield variability and factors causing uncertainty was explored, as well as the future vision for developing and increasing yellow dry pea and lentil cultivation and consumption. The main factors causing variability and uncertainty among the farmers and traders in this study were: consumer demand, economic incentives and subsidies, variable weather conditions, few available varieties suitable for human consumption and cultivation in Sweden, difficulty in post-harvest processing and limited areas of use. With further research of pea and lentil varieties suitable for human consumption in Sweden, public subsidies for domestic cultivation of grain legumes, and more actors working with processing and creating new products with grain legumes, the factors causing uncertainty and variability would decline and cultivation area and consumption of peas and lentils for human consumption in Sweden could increase.
,Baljväxter har i flera studier bevisats ha fördelaktiga effekter för både miljön och hälsan. Genom lägre användning av konstgödsel och ökad markhälsa bidrar baljväxter till mindre utsläpp av växthusgaser och har med dess goda näringsvärde bevisat sin viktiga roll i både jordbruket och livsmedelssystemet. Men ändå så odlas baljväxter för humankonsumtion endast på en relativt liten odlingsareal. Denna studie har utforskat varför det inte odlas och konsumeras mer baljväxter i Sverige. Genom semistrukturerade intervjuer med aktörer som arbetar med odling och handel av gula ärter och linser för humankonsumtion har orsakerna till osäkerhet och variation utforskats samt aktörernas framtidsvision för hur odlingsytan och konsumtionen av svenskodlade gula ärter och linser kan öka. De främsta faktorerna som orsakat osäkerhet och variation för odlarna och uppköparna i denna studie var: efterfrågan från konsument, ekonomiska drivkrafter och tillgång till bidrag, väder, tillgången till sorter anpassade för humankonsumtion och svenska förhållanden, efterskördhanteringen samt användningsområden. Med fortsatt forskning om sortutbud och odlingsmetoder, ekonomiska bidrag för baljväxtodling, fler aktörer som arbetar med förädling, hantering och skapande av nya produkter och användningsområden med baljväxter, så kan faktorerna som orsakar osäkerhet och variation minska och odlingsarealen och konsumtionen av gula ärter och linser för humankonsumtion i Sverige kan öka.
Main title: | Managing uncertainties and development of grain legumes in Sweden |
---|---|
Authors: | Östberg, Jenny |
Supervisor: | Chongtham Iman, Raj and Morel, Kevin and Gunnarsson, Anita |
Examiner: | Hunter, Erik |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2019 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | LY003 Horticultural Science Programme 300 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | pea, lentil, farmer, trader, variability, cultivation, consumption, food |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10747 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10747 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Crop husbandry |
Language: | English |
Deposited On: | 16 Jul 2019 07:30 |
Metadata Last Modified: | 29 May 2020 13:15 |
Repository Staff Only: item control page