Home About Browse Search
Svenska


Häggman, Erika, 2019. Essential oils and phenolic compounds as food preservatives. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
4MB

Abstract

Recent studies have shown that consumers are increasingly choosing food items without synthetic preservatives or additives. In order to find alternatives to address the food industry’s need of ensuring food safety, this essay focuses on the possible use of natural preservatives derived from antiseptic plants. The plants in question most often originate from the Mediterranean area and belong to the Lamiaceae family. The essential oils from these plants have been examined and found to be useful against foodborne pathogens and bacteria such as Listeria monocytogenes and Escherichia coli. Particularly the essential oils from Origanum and Thymus with the antibacterial constituents carvacrol and thymol have proven to be effective. Thymol and carvacrol cause destruction of the bacteria’s cell membrane. There are, however, several challenges when attempting to use essential oils in food items. For example, plants show large chemical variabilities, which makes it difficult to provide consistent products of high quality. Therefore, cultivation techniques and knowledge are of great importance. Furthermore, efficacy of the essential oil constituents depends on pH and the ingredients of the food. Additionally, the contribution of sensory properties is an issue. Nevertheless, this essay will illustrate that the essential oils from the genus Origanum and Thymus do show promising results when cultivated in awareness and applied to food items with a low pH and fat content.

,

Ny forskning visar att konsumenter allt mer väljer livsmedel utan syntetiska konserveringsmedel och tillsatser. Livsmedelsindustrin behöver hitta alternativ som kan bibehålla livsmedelsäkerheten, därför fokuserar denna uppsats på möjligheten att använda naturliga konserveringsmedel från antiseptiska växter. Växterna som det är frågan om kommer ofta från Medelhavsområdet och tillhör växtfamiljen Lamiaceae. De eteriska oljorna från dessa växter har undersökts och visat sig vara effektiva mot matburna patogener och bakterier såsom Listeria monocytogenes och Escherichia coli. Särskilt effektiva är de eteriska oljorna från släkterna Origanum och Thymus, som innehåller de antibakteriella ämnena carvacrol och thymol. Thymol och carvacrol förstör cellmembranen hos bakterierna. Däremot finns det flera utmaningar när det kommer till att använda eteriska oljor i livsmedel. Till exempel så varierar växternas kemi, vilket gör det svårt att bibehålla en jämn produkt av hög kvalitet. Därför är odlingstekniker och kunskap viktigt. Utöver det så beror effekten av de eteriska oljorna på pH värdet och ingredienserna i livsmedlet. Bidragandet till smak och lukt är också ett problem. Icke desto mindre visar denna uppsats att de eteriska oljorna från Origanum sp. och Thymus sp. ger positiva resultat, särskilt efter medveten odling och då de tillsätts i livsmedel med lågt pH och fettinnehåll.

Main title:Essential oils and phenolic compounds as food preservatives
Authors:Häggman, Erika
Supervisor:Karlen, Helena
Examiner:Olsson, Marie
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2019
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK005 Horticultural Management Programme - Gardening and Horticultural Production, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:Origanum, Thymus, thymol, carvacrol, secondary metabolites, bacteria, foodborne, phenols, antimicrobial
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10751
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10751
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Crop husbandry
Food processing and preservation
Language:English
Deposited On:16 Jul 2019 10:46
Metadata Last Modified:29 May 2020 13:15

Repository Staff Only: item control page