Home About Browse Search
Svenska


Stålhös, Silvia, 2018. Yerba maté - en hälsodryck. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Department of Biosystems and Technology (from 130101)

[img] PDF
389kB

Abstract

Yerba maté är en dryck som förekommer mycket i Sydamerika, framförallt i Argentina, där den årliga genomsnittskonsumtionen ligger på 6,24 kg torrvikt per person, och den anses vara landets nationaldryck. Yerba maté består av blad från Ilex paraguariensis och är en växt som ursprungligen blev upptäckt av Guaraní-indianerna från Paraguay, Brasilien och Argentina. De använde växten till att producera drycken. Traditionellt sett dricks yerba maté i en kalebass tillsammans med metallsugröret bombilla.

Likt kaffe innehåller yerba maté också koffein, som står för den uppiggande effekten. Den är även rik på bioaktiva ämnen, t.ex. polyfenoler, vilket kan ha en motverkande effekt till olika sjukdomar. Yerba maté har visat sig ha många olika egenskaper som bidrar till bättre hälsa, vilket har gjort att fler forskare har blivit intresserad av den.

Detta arbete kommer att ha ett särskilt fokus på yerba matés viktigaste kemiska substanser, som på ett eller annat sätt kan bidra till en bättre hälsa hos människan.

,

Yerba maté is a beverage which is consumed in the southern part of South America, mainly in Argentina, where the average Argentinean yearly consumes 6.24 kg of dried weight. Therefore, it is considered to be the national beverage. Yerba maté contains leaves from Ilex paraguariensis and it is a plant which was discovered originally by an Indian group called Guaraní who lives in Paraguay, Brazil and Argentina. Yerba maté is traditionally consumed with a calabaza and a straw of steel which is called bombilla.

Like coffee yerba maté contains caffeine, which improves wakefulness. It also has a big number of bioactive compounds, antioxidants for example, which can have a preventive effect against different kinds of diseases. Many of the characteristics of yerba maté have shown to be health beneficial, and therefore the yerba maté plant has been subject to different investigations.

This thesis will especially focus on yerba maté's most important chemical substances, which can in one way or another contribute to a better health in humans.

Main title:Yerba maté - en hälsodryck
Authors:Stålhös, Silvia
Supervisor:Nordmark, Lotta
Examiner:Olsson, Marie
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2018
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK005 Horticultural Management Programme - Gardening and Horticultural Production, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Department of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:polyfenoler, antioxidanteffekt, saponiner, xantiner
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10013
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10013
Subjects:Plant physiology and biochemistry
Language:Swedish
Deposited On:20 Feb 2019 10:47
Metadata Last Modified:21 Feb 2019 05:01

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits