Home About Browse Search
Svenska


Eva-Marie, Larsson, 2009. Muslimska begravningsplatsen i Malmö : förändring över tid. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Landscape Architecture (until 121231)

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Islam är Sveriges näst största religion och därför är det väldigt viktigt att det finns bra och korrekt information kring hur man som muslim vill ha sin begravning utförd, efter-som alla har rätt till en värdig begravning. Uppsatsen uppmärksammar att det finns stora olikheter i hur man förhåller sig till och tolkar de muslimska begravningsplatserna, och att man bör vara medveten om detta när man ska utforma en muslimsk begravnings¬plats.

Uppsatsen gör en dokumentation av de muslimska begravningsplatserna på främst Östra kyrkogården i Malmö. I en undersökande jämförelse över hur gravplatserna ser ut nu samt hur de sett ut tidigare kan man konstatera att det har skett en förändring av gravarnas utformning, där de från 1980-talet är enkla och avskalade medan gravarna från 2000-talet har en stor variation av både gravstenar och dekoration på gravarna.

Muslimernas begravningstraditioner säger bland annat att det från ett dödsfall endast får ta 24 timmar innan den avlidne begravs, att kroppen inte får kremeras samt att begravning ska ske utan kista och att den döde ska vara placerad i graven så att ansiktet är vänt mot Mecka. Dessutom får graven inte beträdas, och därför markerar man både gravens huvud- och fotända.

Jag har under mitt arbete konstaterat att det finns en synlig förändring av muslimernas gravplatser i Malmö vad gäller främst gravstenar och annan utsmyckning av gravarna. Däremot behöver detta inte bero på ändrade traditioner ifrån muslimernas sida, utan snarare kan det vara ett resultat av förändrade förutsättningar.

Main title:Muslimska begravningsplatsen i Malmö
Subtitle:förändring över tid
Authors:Eva-Marie, Larsson
Supervisor:Åsa, Klintborg-Ahlklo
Examiner:Sabina , Jallow
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY002 Landscape Architecture Programme, Alnarp 300 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Landscape Architecture (until 121231)
Keywords:Islam, gravplatser, gravvårdar, begravningsplatser, begravningstraditioner, begravningsseder, särskilda begravningsplatser, Östra kyrkogården, Malmö, Nybro, landskapsarkitektur, landskapsplanering
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-4-57
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-4-57
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:04 May 2009 06:07
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:08

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics