Home About Browse Search
Svenska


Johansson, Therese, 2018. Fem trädarter från Georgien : möjligheter för användning i sydsvensk stadsmiljö. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Klimatförändringar och förtätningar gör stadsmiljöer till allt mer utmanande platser för växter. Det används få trädarter i dagens städer vilket ger en ökad utsatthet vid ett eventuellt utbrott av sjukdomar och skadegörare. Ett bredare urval av arter att välja mellan ger möjligheter för en ökad anpassning till de allt mer komplexa stadsmiljöerna, samtidigt som fler arter kan klara sig vid eventuella angrepp av sjukdomar eller skadegörare.

Georgien har ett komplext landskap och klimat med stora variationer inom landet. Området har bland annat på grund av ovan nämnda faktorer flest arter av samtliga tempererade områden i världen. Genom den stora variationen som finns i landet ger det avsevärda möjligheter till att kunna finna lämpliga arter och provenienser som kan fungera i ett sydsvenskt klimat.

Jag har i det här arbetet valt att göra en litteraturstudie och titta närmare på fem arter från Georgien som har potential till att kunna bli framtida stadsträd i södra Sverige. Arterna som behandlas i arbetet är: Carpinus orientalis, Celtis caucasica, Pyrus caucasica, Quercus macranthera och Zelkova carpinifolia.

Resultatet av studien visar att arterna har olika förutsättningar och möjligheter för att kunna växa och trivas i olika stadsmiljöer. Flera av arterna klarar av utmanande miljöer, torka och värme. En av arterna klarar av ett svalare klimat. En del har frukt och bär för ökad biodiversitet. Några arter tillför nya utseenden att kunna välja mellan. Arterna förefaller ha en liten användning i Sverige idag. Det kan bero på att flera av arterna vill ha det varmt och därmed inte tidigare varit aktuella att använda i ett svenskt klimat. De blir dock troligen mer och mer lämpade för ett framtida stadsklimat med en allt högre temperatur. Arterna är i nuläget svåra att få tag på i handeln. En bra förutsättning för en ökad användning av fler arter är mer kunskap och erfarenhet kring hur de fungerar och kan användas och en ökad tillgänglighet i handeln. Det ger oss möjligheter till att skapa en hållbar miljö med levande och välmående träd anpassade för just sina unika platser.

Main title:Fem trädarter från Georgien
Subtitle:möjligheter för användning i sydsvensk stadsmiljö
Authors:Johansson, Therese
Supervisor:Bellan, Patrick
Examiner:Palmér, Cecilia
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2018
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY001 Landscape Engineer Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:Georgien, Kaukasien, exotiska trädarter, stadsträd, Carpinus orientalis, Celtis caucasica, Pyrus caucasica, Quercus macranthera, Zelkova carpinifolia
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9440
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9440
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:28 Jun 2018 12:50
Metadata Last Modified:27 Feb 2019 10:46

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics