Home About Browse Search
Svenska


Hansson, Catherine, 2017. Frösådd på kyrkogårdar : användning och tillvägagångssätt. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management

[img]
Preview
PDF
7MB

Abstract

Ett designuppdrag för askgravplatser i Fridlevstads församling 2016 visade på svårigheterna att möta kraven på hög standard och kvalitet med små ekonomiska medel. En inspirerande föreläsning med Nigel Dunnett samma höst gav ideer om en eventuell lösning på problemet genom att använda sig av samma teknik som Dunnett själv använder: frösådder. Detta gav upphov till iden att skapa detta arbete och undersöka de för- och nackdelar som finns med frösådd plantering.
Arbetet grundar sig i en grundlig litteraturstudie där mycket fakta skrivits av Nigel Dunnett själv men också av James Hitchmough och Noel Kingsbury som är andra stora namn inom ämnet. Det genomfördes också en enkätundersökning för att få med åsikter och tankar från kyrkogårdsbesökare, samt kvalitativa intervjuer med personer insatta i kyrkogårdsverksamheten.
Enkätundersökningen visade på att kyrkogårdsbesökarna generellt är positiva till den typen av planteringar vilket bör ses som en fördel då deras uppskattning av utseendet på kyrkogården väger tungt.
Litteraturstudien påvisade att det finns både fördelar och nackdelar med att användning frösådder. Det kan minska både skötseln och kostnaden av en plantering jämfört med traditionella planteringar där krukade plantor används, förutsatt att det görs på ett korrekt sätt. Nackdelarna är bland annat att det krävs god kunskap om växter, något som kanske inte alltid finns på plats utan behöver hyras in. Det finns alltså nackdelar men också stora fördelar för kyrkogårdarna att använda sig av frösådda planteringar .

Main title:Frösådd på kyrkogårdar
Subtitle:användning och tillvägagångssätt
Authors:Hansson, Catherine
Supervisor:Andreasson, Frida
Examiner:Svensson, Karin
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2017
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK004 Horticultural Management Programme - Garden Design, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management
Keywords:kyrkogård, trädgårdsdesign, design, frösådd, direktså, plantering, ängslik plantering, naturlik plantering
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8860
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8860
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:16 Nov 2017 08:19
Metadata Last Modified:16 Nov 2017 08:19

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics