Home About Browse Search
Svenska


Törn, Nina, 2017. Macchia som vegetationssystem för inglasade miljöer : en fältstudie i Lo Zingaro naturreservat på Sicilien. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Inglasade miljöer blir allt vanligare idag, de har ofta ett medelhavsklimat och hyser medelhavsväxter (LINDAHL 1992). Många av våra vanligaste trädgårdsväxter kommer från medelhavsområdet (PHILIPS 1998). Medelhavsväxterna tål torra och varma somrar och vill ha en låg temperatur vintertid. De övervintras bäst i ett ljust och frostfritt utrymme vintertid. Inglasade miljöer förlänger säsongen och inreds gärna med växter. Idag byggs stora miljöer med medelhavsklimat som inreds med stora exemplar av palmer, olivträd och andra medelhavsväxter. Ett exempel är Bovieran (se bild 2), en stor inglasad tempererad vinterträdgård med växter för medelhavsklimat i anslutning till ett seniorboende (Bovieran 2017-03-07).
Vi som formger gröna miljöer bör använda de växter som är bäst lämpade för växtplatsen och dess egenskaper och kan låta naturen inspirera och lära oss om vi studerar växternas naturståndort (KINGSBURY 2009). Syftet med kandidatarbetet var att studera medelhavsväxter som passar för inglasade miljöer i deras naturliga ståndort. Litteraturstudierna ska ge en överblick och beskriva medelhavsklimatet, medelhavsväxternas anpassningar och egenskaper, olika växtsamhällen med fördjupning inom macchian och dess arter.
En fältstudie har utförts i Lo Zingaro naturreservat på Sicilien för att undersöka och beskriva vegetationstypen macchia. Fältstudien hade som syfte att komplettera litteraturstudien med egna observationer och växterna som ingår i macchian. Frågeställningar som studien syftade till att besvara var hur artfördelningen i de olika skikten såg ut, samt vilka arter som ingick och slutligen hur detta kan kopplas till inglasade miljöer.
Då terrängen och vegetationen visade sig vara svårframkomlig i Lo Zingaro naturreservat var det tvunget att lämna de kvantitativa metoderna och istället göra fria observationer av vegetationen samt dokumentera med hjälp av foto. Resultatet blev ett antal fotopunkter med identifierade arter. Fotopunkterna visar på några exempel från macchian i reservatet och några av de arter som ingick och hur de var placerade i förhållande till varann. En av fotopunkterna har legat till grund för en övergripande beskrivning av vegetationstypernas utbredning på en av bergssidorna i reservatet.
Fotopunkterna har visat att macchian i Lo Zingaro naturreservat mestadels består av en låg macchia som domineras av trädtörel (Euphorbia dendroides) och dvärgpalm (Chamaerops humilis). Den låga macchian täcker stora ytor i reservatet och bildar en ogenomtränglig massa i den svårtillgängliga terrängen. Det finns få träd i området och de befinner sig på stora avstånd till varandra. Endast ett mindre bestånd av korkek (Quercus suber) finns kvar av den städsegröna skogen efter bränder har härjat och människa har hållit boskap i området under lång tid. Macchian i reservatet är fortfarande ung, området har varit skyddat sedan 1981, och den utvecklas sakta mot en högre macchia. Oliv (Olea europea) är ett återkommande inslag i macchian. Här finns också många andra arter som kan vara av intresse för inglasade miljöer med medelhavsklimat.

Main title:Macchia som vegetationssystem för inglasade miljöer
Subtitle:en fältstudie i Lo Zingaro naturreservat på Sicilien
Authors:Törn, Nina
Supervisor:Wahlsteen, Eric
Examiner:Andreasson, Frida
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2017
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK004 Horticultural Management Programme - Garden Design, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:macchia, vegetationssystem, fältstudie, medelhavsklimat, medelhavsväxter, inglasad miljö, växtsamhälle, Sicilien, Lo Zingaro naturreservat
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8250
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8250
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Plant ecology
Language:Swedish
Deposited On:25 Oct 2017 06:57
Metadata Last Modified:25 Oct 2017 06:57

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics