Home About Browse Search
Svenska


Gunnarsson, Anna and Jerdmyr, Linda, 2009. Pulsmätning på häst. First cycle, G1E. Skara: SLU, Dept. of Animal Environment and Health

[img]
Preview
PDF
763kB

Abstract

Det finns få studier gjorda på ridhäst där man har tittat på vilopuls, arbetspuls och återhämtningspuls. I det här arbetet har vi tittat närmre på hästens kardiovaskulära system och vilka förändringar som sker i systemet under ett arbetspass och som följd av längre tids träning. Vid en ökad fysisk ansträngning kommer hjärtfrekvensen att öka, hjärtat kommer att slå kraftigare och mer blod kommer att omdirigeras till skelettmusklerna. Vid regelbunden träning sker anpassningar av det kardiovaskulära systemet så som kraftigare hjärtmuskulatur, större cirkulerande blodvolym samt ett utökat kapillärnät runt muskelfibrerna.

Arbetet inkluderar även två fältstudier varav den ena undersöker möjligheten att mäta konditionsförbättring hos häst med hjälp av pulsmätare. Fyra hästar har ingått i studien som har sträckt sig under en period av åtta veckor. Hästarna har vid två tillfällen genomfört ett arbetsprov där hjärtfrekvensen mätts innan träning, under longering, löshoppning och även återhämtning. I denna studien har vi inte kunna konstatera någon sänkning av hjärtfrekvensen vare sig vid vila, longering eller löshoppning som en föjd av konditionsförbättring. En av hästarna visar dock en snabbare återhämtning vid den andra mätningen, vilket skulle kunna tyda på en förbättrad kondition.

I den andra fältstudien ingick fyra halvblodshästar. Deras vilopuls mättes morgon och kväll under fem dagar för att se vid vilken tidpunkt hästen hade som lägst puls.Resultatet visade att samtliga hästar hade en lägre hjärtfrekvens på kvällen.

Main title:Pulsmätning på häst
Authors:Gunnarsson, Anna and Jerdmyr, Linda
Supervisor:Attrell, Barbro
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Studentarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Volume/Sequential designation:240
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G1E
Student's programme affiliation:VY003 Animal Nursing Programme 120 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Environment and Health
Keywords:Häst, Hjärtfrekvens, Kardiovaskulär, Pulsmätning, Löshoppning, Longering, Pulsmätare, Pulsklocka, Kondition
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-6-4
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-4
Language:Swedish
Deposited On:05 May 2009 11:37
Metadata Last Modified:05 Oct 2012 18:14

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics