Home About Browse Search
Svenska


Jonsson, Veronica, 2008. Rumsskapande faktorer : utformningsförslag till liten trädgård för en rumslig känsla. SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management, Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management

[img]
Preview
PDF
5MB

Abstract

Trädgårdar kan ibland verka kala och stela samt sakna element som erbjuder avskildhet. Min åsikt är att en trädgård ska erbjuda ägaren en egen privat sfär även om den ligger tätt inklämd bland annan bebyggelse. Det pratas mycket om rumsskapande i trädgårdssammanhang. Rumslighet är ett positivt laddat begrepp och någonting man ofta strävar efter att få fram i en anläggning. Men vad är det och hur åstadkommer man det i praktiken? Syftet med detta arbete var att jag skulle framställa ett utformningsförslag till en koloniträdgård belägen på Almåsa fritidsby. Därför har jag studerat ovan nämnda begrepp för att undersöka vad som är viktigt att tänka på när en trädgård ska förmedla rumslighet och hemtrevnad. Utformningsförslaget preciserar trädgårdens disposition, mark- och växtmaterial samt annan utrustning. Frågeställningar jag har arbetat efter är: Vad innebär och hur åstadkommer jag rumslighet? Vilka uppfattningar har andra koloniägare om utformning och avgränsningar? Vilken typ av växtlighet är lämplig och hur kan det användas för att uppnå önskad effekt och utseende? Hur kan annat material och utrustning användas för att uppnå önskad effekt och utseende? För att ta del av teorier angående rumslig betydelse och planering har jag sökt litteratur genom SLU:s bibliotek i Alnarp och Malmö Stadsbibliotek. Jag har även undersökt vad några trädgårdsägares syn på rumslighet och avgränsningar på tomten är genom intervjuer.

Ur ett psykologiskt perspektiv är det människans medfödda tendens att spontant reagera på sin omgivning som gör miljöns utformning så viktig. Biologiska behov styr vår uppfattning om huruvida en miljö känns trygg och bekväm eller inte. Även den estetiska aspekten är viktig och en trädgård verkar rikare och mer lockande om den är indelad i olika rum.

För att framkalla rumslighet använder sig trädgårdsdesignern av vertikala och horisontala element. Man pratar om basplan, vertikalplan samt ovanplan och att kombination av dessa bygger upp rummet på olika sätt. Basplanet kan vara en vanlig gräsmatta, en häck tar rollen som vertikalplan och en trädkrona bildar ovanplanet i rummet. En lyckad planering är viktigt både ur psykologisk och ur estetisk aspekt.

Viktiga tankar från litteraturstudien är följande: Vilken funktion ska platsen ha så – grunden måste bli rätt och ytorna lagom stora. Var behövs avskildhet? Hur tät behöver avskiljningen vara? Finns det någon vacker vy i närheten – öppna då upp för den! Tänk inte bara på de planterade ytorna – tänk på ytan mellan dem. Växtens karaktär kan överföras på platsen.

Jag har framställt och diskuterat gestaltningsförslaget utifrån dessa tankar samt andra specifika önskemål. Förslaget visar på lämpliga avskärmningar som främjar privatlivet samt andra rumsgivande element som skapar trivsamhet.

Main title:Rumsskapande faktorer
Subtitle:utformningsförslag till liten trädgård för en rumslig känsla
Authors:Jonsson, Veronica
Supervisor:Huisman, Mark
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbeten inom landskapsingenjörsprogrammet
Volume/Sequential designation:2008:33
Year of Publication:2008
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:YLING Landscape Engineer Programme (admitted before July 1, 2007) 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management
Keywords:rumsskapande, rumslig, trädgårdsdesign, utformning, landskapsrum, gränser, avskärmning, avskildhet
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8127
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8127
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:SLU > (LTJ, LTV) > Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)
Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:23 Oct 2017 10:21
Metadata Last Modified:23 Oct 2017 10:21

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics