Jönsson, Emelie, 2008. Kvalitet hos jordgubbar : effekter av lagring i modifierad atmosfär. SLU, Horticulture, Alnarp. Alnarp: SLU, Horticulture
|
PDF
571kB |
Abstract
Kvalitén på två jordgubbssorter, Honeoye och Korona, lagrade i modifierad atmosfär (MA) samt oförpackade, undersöktes och utvärderades. Detta gjordes genom mätningar på färg, vikt, sockerhalt, pH, titrerbar syra, askorbinsyra, antocyaner samt sensoriska analyser och en aromanalys. Förpackningsmaterialets genomsläpplighet samt ursprungsgasens sammansättning varierade för de olika MA-behandlingarna. Jordgubbarna lagrades i 10 dagar i 6°C. Testerna utfördes dag 0, 3, 7 samt dag 10. De olika MA-behandlingarna jämfördes dels med varandra men även hur de förhöll sig till nollprovet, vilket räknades ha önskvärd kvalité. De största skillnaderna behandlingarna emellan, fanns vid de laborativa analyserna. Vid de sensoriska testerna var resultaten jämnare. Vid flera tillfällen reagerade de olika jordgubbssorterna olika på behandlingarna. Detta framgick också vid de sensoriska testerna, främst på lukt, där Korona hade mer bilukter och dessutom fler negativa sådana än Honeoye. De största fördelarna med lagring i modifierad atmosfär visade sig på parametrarna vikt, glansighet och fasthet, där oförpackade bär fick mycket sämre värden. Detta kunde även konstateras genom det visuella intrycket där de MA-lagrade bären såg betydligt fräschare ut än de oförpackade. Vid arommätningarna framgick det att alla MA-förpackade bär utvecklade så kallade off flavors, negativa bismaker, dock i olika utsträckning och med olika negativa komponenter. Honeoye hade mindre mängder av dessa ämnen jämfört med Korona. Några
tydliga skillnader vid de sensoriska testerna på bismak fanns inte.
Main title: | Kvalitet hos jordgubbar |
---|---|
Subtitle: | effekter av lagring i modifierad atmosfär |
Authors: | Jönsson, Emelie |
Supervisor: | Olsson, Marie |
Examiner: | UNSPECIFIED |
Series: | Master project in the Horticultural Science Programme |
Volume/Sequential designation: | 2008:10 |
Year of Publication: | 2008 |
Level and depth descriptor: | Other |
Student's programme affiliation: | YHORT Horticultural Science Programme (admitted after 2000 and before July 1, 2007) 300 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Horticulture |
Keywords: | kvalitet, jordgubbar, modifierad atmosfär, sensorik |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8141 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8141 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | SLU > (LTJ, LTV) > Horticulture (until 121231) Plant physiology - Growth and development |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 23 Oct 2017 11:37 |
Metadata Last Modified: | 24 Oct 2017 04:02 |
Repository Staff Only: item control page