Home About Browse Search
Svenska


Tegenlöv, Malin, 2007. Vad spirar på Ullspiran? : Kirunas stadsflytt. SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management, Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

I Kiruna pågår en omfattande stadsflytt. Hela staden måste flyttas och detta kommer att ske successivt. Att staden måste flyttas beror på de nya malmfyndigheterna under staden. Malmkroppens lutning påverkar marken ovanför i form av sprickbildning. Områden närmast gruvan och vägen till LKAB har redan stängts av på grund av markdeformationer.

Bakgrunden till detta arbete är att jag ville göra något om min egen hemstad. Tidsmässigt kändes det väldigt bra eftersom det händer så mycket i Kiruna just nu med allt som rör stadsflytten. Jag fick kontakt med Kiruna Kommun som gav ett förslag på examensarbete som jag tyckte lät intressant. Uppdraget som jag fick handlade om bostadsområdet Ullspiran som är ett av de först drabbade områden som måste rivas och flyttas.

Mitt mål var att ta fram tre förslag på återställningar av bostadsområdet Ullspiran efter en successiv rivning av bostadshusen.

Arbetet innehöll både litteraturstudier, inventeringar, enkätundersökningar, telefonsamtal och möten med olika personer. Med litteraturstudierna ville jag få information om liknande projekt, titta på lagar och regler samt hur en naturlig succession går till. Inventeringen gav svar på hur den befintliga vegetationen såg ut på bostadsområdet. Jag ville även ta reda på de boendes åsikter angående Ullspirans framtid, detta gjordes genom en enkätundersökning. Telefonintervjuer och möten med berörda personer har gett mig information och material i form av foton och kartor.

Resultatet blev tre förslag på återställningar av bostadsområdet Ullspiran, se ritningarna på sidorna 18, 19 och 21. Två av förslagen grundar sig på de boendes åsikter samt med hänsyn tagen till kommunens och LKAB:s önskemål och krav.

Main title:Vad spirar på Ullspiran?
Subtitle:Kirunas stadsflytt
Authors:Tegenlöv, Malin
Supervisor:Bensch, Åsa
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbeten inom landskapsingenjörsprogrammet
Volume/Sequential designation:2007:31
Year of Publication:2007
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:YLING Landscape Engineer Programme (admitted before July 1, 2007) 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management
Keywords:Kirunas stadsflytt, Kiruna, stadsflytt, Ullspiran, bostadsområden, markdeformationer, återställning, återställningar
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8287
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8287
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:SLU > (LTJ, LTV) > Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)
Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:25 Oct 2017 12:29
Metadata Last Modified:25 Oct 2017 12:29

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics