Home About Browse Search
Svenska


Tamminen, Lena-Mari, 2010. Hur kan djurvälfärden inom ekologisk grisproduktion förbättras?. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Environment and Health

[img]
Preview
PDF
254kB

Abstract

Grishälsan inom KRAV-certifierad produktion har förändrats det senaste årtiondet och besiktningsstatistik utmärks numera av fler ledanmärkningar, lunginflammationer och leverskador orsakade av parasiter. Detta i kombination med en markant ökad smågrisdödlighet är bekymrande eftersom det strider mot den ökade välfärd som KRAV eftersträvar och konsumenterna efterfrågar.

När djurvälfärd diskuteras måste man dock notera att detta är ett brett och svårbedömt begrepp som kan definieras på olika sätt. Idag talas det framför allt om tre synsätt som utgår antingen från djurets känslor, dess hälsa och funktion eller hur naturligt det lever. KRAV-grisar får genom djurhållningen utlopp för fler naturliga beteenden och därmed ökat välbefinnande men när man ska väga detta mot den ökade ohälsan blir det svårt att avgöra vad som är viktigast. Det har dock utvecklats ett antal mätsystem för djurvälfärd som inkluderar flera kriterier.

Det finns flera sätt att förbättra hälsan bland de ekologiska grisarna. En genomtänkt produktion med omgångsuppfödning och en strikt betesrotation samt särskilda avelsprogram för eko-grisar är exempel på detta. Det finns dock fortfarande luckor i forskningen och fler studier, framför allt utförda efter svenska förhållanden och förutsättningar behöver göras.

,

Pigs in Swedish pig production certified by KRAV have stood out for their better health for many years but this has changed the last decades. Nowadays slaughter statistics show a remarkable increase in pneumonias among organic pigs and they have a higher frequency of joint diseases and parasitic lesions compared to conventionally reared animals. This, combined with a markedly increased mortality of piglets, is of major concern since health is an important factor when assessing animal welfare which is considered very important for KRAV-certified production as well as for the consumers.

When discussing animal welfare one should be aware that it is very hard to asses since it can be defined in several ways. Today there are three major main views where judgment is based either on the feelings of the animal, its health and physiologic function or to which extent it leads a natural life. Pigs certified by KRAV have the opportunity to live lives which fulfil their needs for natural behaviour which increases their welfare, but when trying to compare this advantage with the loss of welfare due to inferior health it gets hard. However, systems for measuring and weighing several factors have been created.

There are several ways to improve animal health in organic production. For example the use of a well-planned all-in-all-out production system with strict pasture rotation and a special breeding program could all give good results. However, there is still a need for more research, especially concerning production under Swedish conditions.

Main title:Hur kan djurvälfärden inom ekologisk grisproduktion förbättras?
Authors:Tamminen, Lena-Mari
Supervisor:Hultgren, Jan
Examiner:Jansson, Désirée
Series:Veterinärprogrammet, examensarbete för kandidatexamen / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (t.o.m. 2015)
Volume/Sequential designation:2010:
Year of Publication:2010
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY002 Veterinary Medicine Programme 330 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Environment and Health
Keywords:välfärd, ekologisk, gris, KRAV, sjukdom, förbättring, bedömning
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-6-221
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-221
Language:Swedish
Deposited On:21 May 2010 11:33
Metadata Last Modified:08 Oct 2012 12:23

Repository Staff Only: item control page