Home About Browse Search
Svenska


Majer, Moni, 2017. Pocket woods : experimentell design på en bostadsgård. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
4MB

Abstract

Under de senaste årtionden ha det anlagts en mängd miniparker som kallas för Pocket parks, som fungerar som gröna oaser i stadsmiljön. Som komplement till detta finns en tanke som att anlägga Pocket-parks i form av Pocket woods, som utformas som skogsbestånd.
Bostadsgårdar till hyreslägenheter har ofta en utslätad karaktär och ett standardiserat växtmaterial, och kan sägas vara relativt outnyttjade och ostimulerande. En ny tanke
är att föra in så kallade Pocket-woods på en bostadgård
för hyreslägenheter på väster i Lund, med relativt lite använd utomhusmiljö. Det finns idag inte några direkta förebilder i Sverige för hur man skulle kunna utforma och genomföra konceptet Pocket-woods. Via skogsmiljöerna i Landskapslaboratoriet i Alnarp, finns det möjlighet att studera olika bestånd med olika ålder och bearbetningsgrad, där man i praktiken kan undersöka hur dessa bestånd kan se ut och fungera över tid.
Här presenteras tre olika förslag för hur Pocket woods kan utformas och vilken funktion och upplevelse dessa kan tänkas ha. Förebild för design och skötsel är tre olika skogsbestånd i Landskapslaboratoriet i Alnarp och den tänkta placeringen för implementeringen av Pocket Woods är på en bostadsgård i Lund. Utifrån beståndens skilda förutsättningar diskuteras möjligheter och problem för konceptet Pocket woods.
Det som fångar essensen av en Pocket Park, eller en Pocket wood, är att det är en liten grön ficka i staden omsluten av bebyggelse och stadens brus. Just dessa stora bostadsgårdar på Väster i Lund passar utmärkt för att anlägga en Pocket wood, och det finns goda möjligheterna för att erbjuda en vegetationsmässigt rik och estetisk tilltalande miljö. Men det är också viktigt att förstå att olika design och ger olika funktion. Problem som kan uppstå är hur man praktiskt ska kunna sköta bestånden, och att naturlika planteringar kan upplevas som otrygga.

Main title:Pocket woods
Subtitle:experimentell design på en bostadsgård
Authors:Majer, Moni
Supervisor:Gunnarsson, Allan
Examiner:Andreasson, Frida
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2017
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK004 Horticultural Management Programme - Garden Design, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:stadens gröna närmiljö, vegetationsbyggnad och design, naturlika planteringar
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7839
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7839
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:16 Oct 2017 07:42
Metadata Last Modified:16 Oct 2017 07:42

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics