Home About Browse Search
Svenska


Borg, Niklas, 2006. Analys av haptoglobin i bovint serum med surface plasmon resonance biosensorteknik. SLU, Dept. of Clinical Sciences, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Clinical Sciences

[img]
Preview
PDF
206kB

Abstract

The concentration of acute phase proteins in serum is altered as a response to inflammation, infection or trauma. this makes these proteins potential biomarkers of unspecific pathological processes. In cattle, haptoglobin and serum amyloid A are the two acute phase proteins that show the largest increase in serum concentration as a result of inflammatory processes. The haptoglobin concentration has been shown to correlate to clinical signs as well as inflammatory processes found at post mortem examination. This feature could be useful prognosis of the individual as well as for monitoring the health status of a herd or identifying carcasses that shold be examined closer at the slaughter-house. In this paper, a method for analysis of haptoglobin in milk has been modified for use with bovine sera. The method which uses optical biosensor technology is based on the haemoglobin binding properties of haptoglobin. It utilizes the interaction between analyte (haemoglobin) and biological ligand (haptogobin) which results in an optically detectable alteration in mass on the sensor surface.

,

Serumkoncentrationen av akutfasproteiner förändras som svar på inflammation,
infektion eller trauma, vilket gör dem till potentiella biomarkörer för ospecifika
sjukdomstillstånd. Hos nötkreatur är haptoglobin och serumamyloid A de
akutfasproteiner som visar kraftigast ökning vid inflammatoriska tillstånd.
Haptoglobinkoncentrationen har också visats korrelera med kliniska symptom och
inflammatoriska förändringar funna vid obduktion. Detta skulle kunna användas
för att ställa prognos på individnivå men även för övervakning av hälsoläge i
besättningar samt på slakteri för selektion av slaktkroppar som bör undersökas
noggrannare. I detta arbete beskrivs hur en metod för analys av haptoglobin i
mjölk anpassats för analys av haptoglobin i bovint serum. Metoden utnyttjar
haptoglobinets hemoglobinbindande egenskaper och är utvecklad med hjälp av
optisk biosensorteknik. Grunden för analysen är en interaktion mellan analyt
(hemoglobin) och biologisk ligand (haptoglobin) vilken resulterar i en optiskt
detekterbar förändrad massa på sensorytan.

Main title:Analys av haptoglobin i bovint serum med surface plasmon resonance biosensorteknik
Authors:Borg, Niklas
Supervisor:Alenius, Stefan
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Veterinärprogrammet
Volume/Sequential designation:2005:4
Year of Publication:2006
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:3050A Veterinary Medicine Programme (admitted before July 1, 2007) 330 HEC
Department:(VH) > Dept. of Clinical Sciences
Keywords:haptoglobin, akutfasprotein, analys, biosensor
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7812
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7812
Subjects:SLU > (VH) > Dept. of Clinical Sciences
Veterinary science and hygiene - General aspects
Language:Swedish
Deposited On:13 Oct 2017 09:26
Metadata Last Modified:13 Oct 2017 09:26

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits