Home About Browse Search
Svenska


Haggård, Lisa, 2008. Reagerar grisar immunologiskt mot foderproteiner?. SLU, Dept. of Clinical Sciences, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Clinical Sciences

[img]
Preview
PDF
350kB

Abstract

The aim of this study was to detect antibodies in swine serum against proteins in soy beans, wheat, oat and barley. Two methods were used: agar gel immunodiffusion test (AGID), and SDS-PAGE followed by immunoblotting. The sera examined originated (I) from piglets younger than one week (negative control), (II) pigs from a feed trial with soy bean in a herd with PMWS, and (III) pigs inoculated with Brachyspira hyodysenteriae and Escherichia coli after being fed with soy. The AGID-test was negative concerning all examined sera which were analysed against proteins in soy bean, wheat, oat and barley. In the experiment based on immunoblot antibodies were demonstrated within all three groups of examined pigs. The sizes of the protein fragments demonstrated were 20, 28, 45, 46, 47, 48 and 50 kDa. The pigs from the feed trial were divided into two groups. One group was fed conventional soy and the other group processed soy where the contents of antigenic substances had been minimized. The group of pigs fed with conventional soy formed twice as many bands in the blot as the group fed soy which had been processed. Two out of three piglets showed antibodies against soy which indicates that maternal antibodies against soy can be transferred by the colostrum.

,

Försöket avsåg att påvisa antikroppar hos grisar mot proteiner i soja, vete, havre
och korn. Två metoder användes, dels en agar gel immunodiffuson test (AGID),
och dels SDS-PAGE följt av immunoblott (western blot). Sera som undersöktes
var tagna från grisar yngre än en vecka (kontrollgrisar), grisar från ett foderförsök
med soja i en PMWS-besättning, och grisar som inokulerats med Brachyspira
hyodysenteriae och Escherichia coli efter utfodring med soja. AGID-testen gav
negativt resultat för alla undersökta serumprover analyserade för att påvisa
antikroppar mot proteiner i soja, vete, havre och korn. Vid försök baserat på
immunoblott undersöktes immunologiska reaktioner mot soja och här påvisades
antikroppar hos alla undersökta grisgrupper. Proteinbanden som grisarna
reagerade mot hade storlekarna 20, 28, 45, 46, 47, 48 och 50 kDa. Grisarna från
foderförsöket var uppdelade i två grupper. Den ena gruppen utfodrades med
konventionell soja och den andra gruppen fick processad soja där innehållet av
antigena substanser minimerats. Gruppen som fått den konventionella sojan
bildade dubbelt så många band i immunoblotten som den andra gruppen där sojan
processats. Två av tre kontrollgrisar hade antikroppar mot soja och detta indikerar
att maternala antikroppar mot soja överförs via råmjölken.

Main title:Reagerar grisar immunologiskt mot foderproteiner?
Authors:Haggård, Lisa
Supervisor:Fellström, Claes
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Veterinärprogrammet
Volume/Sequential designation:2007:65
Year of Publication:2008
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:3050A Veterinary Medicine Programme (admitted before July 1, 2007) 330 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Clinical Sciences
Keywords:antikroppar, SDS-PAGE, soja, grisar
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8885
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8885
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:?? 7043 ??
Animal feeding
Language:Swedish
Deposited On:16 Nov 2017 11:48
Metadata Last Modified:16 Nov 2017 11:48

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics