Home About Browse Search
Svenska


Larsson, Marie and Olsson, Teresia, 2006. Utvärdering och skötselanalys av rhododendrondalen i Göteborgs botaniska trädgård. SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
3MB

Abstract

Den övre delen av rhododendrondalen i Göteborgs Botaniska Trädgård är relativt nyanlagd, ombyggnaden startade i början av 1990-talet, med växtmaterial från insamlingsresor runt om i världen.

Rhododendronen har här fått en underordnad plats på grund av de starkväxande perennerna som nu helt dominerar platsen under sommarmånaderna. Däremot är nedre delen av rhododendrondalen inte förändra alls. Resultatet har nu blivit att den övre och nedre delen av rhododendrondalen skiljer sig, genom att den övre delen är mer genomarbetad. Den nedre delen har inte alls ett lika utvecklat gångsystem som den över delen har och det finns inte den mängden av olika perenner. I nedre delen är dessutom rhododendronen uppvuxna och klarar sig bra gentemot de få perenner som finns. I detta område finns betydligt färre arter rhododendron, men antalet plantor är stort. Därmed blir upplevelsen att nedre delen är mycket mer rhododendron dominerad, jämfört med den övre delen där rhododendronen får en underordnad betydelse vissa delar av året.
Om man i framtiden skall utöka rhododendrondalen med mer rhododendron och om man vill ha mer perenner så gäller det att man tar perenner som inte är aggressiva i sitt växtsätt eller att man låter rhododendronen etablera sig först.

Main title:Utvärdering och skötselanalys av rhododendrondalen i Göteborgs botaniska trädgård
Authors:Larsson, Marie and Olsson, Teresia
Supervisor:Lorentzon, Kenneth
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbeten inom landskapsingenjörsprogrammet
Volume/Sequential designation:17
Year of Publication:2006
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:YLING Landscape Engineer Programme (admitted before July 1, 2007) 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:rhododendron, skötsel, Göteborgs botaniska trädgård
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7317
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7317
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:02 Oct 2017 07:18
Metadata Last Modified:02 Oct 2017 07:18

Repository Staff Only: item control page