Home About Browse Search
Svenska


Farkas, Sebastian, 2016. Spridning av E. coli O157:H7gfp+ i groddningsmoduler. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
742kB

Abstract

På grund av ökande global handel av matvaror ökar även riskerna för att få livsmedelsburna sjukdomar. En av de farligaste humanpatogenerna för människor som smittar genom livsmedel är shigatoxin-producerande Escherichia coli som varit i rampljuset ett antal gånger genom historien. På grund av sin låga infektiösa dos har den skapat större utbrott. Denna bakterie har många gånger förknippats med bl. a. groddar. Samtidigt har hemmaodling blivit ett större begrepp i Sverige och Norden och groddar odlas allt oftare för färskkonsumtion i diverse odlingsmoduler i hemmen. Frönas hygieniska kvalitet kan inte alltid garanteras. Detta arbete utfördes för att ta reda på om tarmsmittor sprids mellan de tre lager som finns i en typ av odlingsmodul för hemmaodling. Som modellorganism valdes en biokemisk E. coli O157:H7 gfp+ och bockhornsklöverfrö (Trigonella foenum-graecum) som modellväxt. Studien lades upp som ett två-faktoriellt försök med två hemmaodlingsmoduler där smittade frön antingen fanns i översta eller nedersta lagret.
Ett experiment gjordes för att fastställa huruvida den skadliga patogenen Escherichia coli sprids mellan olika lager på odlingsmoduler gjorda för hemmaodling. Resultaten påvisade att det finns mycket stor spridning mellan lagren. Spridningsgraden var stor i båda sorters testade odlingskärl. Främst skedde spridningen nedåt från smittade groddar i toppbehållaren till groddarna i de båda nedre lagren. Det fanns även en spridning från lagren med smittade fröer i botten, uppåt.

,

Since the global trading of food products is increasing, the risks of getting food borne diseases has also increased. One of the most harmful food borne human pathogens is Escherichia coli and has been in the spotlight several times throughout history because of its infectivity and epidemic nature of spreading. This type of bacteria has been associated with sprouts several times and has had sprouts as its vector during some of E. colis largest epidemics. At the same time home growing of sprouts has become a more common phenomenon in Sweden and the Scandinavia and sprouts are more often grown in growing modules for fresh consumption in private homes. The seeds to grow these sprouts often has their origin in countries where the sanitary aspects are not always guaranteed, and seeds may be contaminated.
An experiment was conducted to determine whether the harmful pathogen Escherichia coli spreads between different layers of modules made for home growing of sprouts. The results showed that the spreading of bacteria was high between the layers. The degree of the spread was large in both kinds of tested vessels. The largest spread was in the modules with the contaminated sprouts on top, down to the sprouts in the layers underneath it. There was also a spread from the bottom container, upwards, in the modules with contaminated seeds in the bottom, but not to the same extent.

Main title:Spridning av E. coli O157:H7gfp+ i groddningsmoduler
Authors:Farkas, Sebastian
Supervisor:Alsanius, Beatrix and Kosiba Held, Andrea
Examiner:Mogren, Lars
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK005 Horticultural Management Programme - Gardening and Horticultural Production, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:groddar, E. coli, sprouts, containers, modules, spreading, spridning
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5301
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5301
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food contamination and toxicology
Language:Swedish
Deposited On:26 Apr 2016 08:12
Metadata Last Modified:27 Apr 2016 11:02

Repository Staff Only: item control page