Home About Browse Search
Svenska


Blomberg, Hanna, 2015. Olika fettfodermedels påverkan på mjölkfettets koncentration av långa omättade fettsyror. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management

[img]
Preview
PDF
525kB

Abstract

Det finns ett stort intresse för att öka koncentrationen av långa fleromättade fettsyror i komjölk, omega-3-fettsyror till exempel har föreslagits ha önskvärda effekter på den kardiovaskulära hälsan hos människor. Våmsyra är en annan lång fleromättad fettsyra som har visat anticarcinogena effekter i musmodeller och har vissa positiva effekter på viktnedgång. Syftet med denna litteratursammanställning var att jämföra olika fettfoders effekt på andelen av dessa fettsyror i mjölk vid utfodring till mjölkkor. Sammanställningen omfattar fodermedlen soja, solrosfrö, linfrö och fiskolja. Fiskolja visade mest lovande resultat i att öka andelen våmsyra i mjölk, men orsakade en dramatisk minskning i mjölkfettavkastning och testpanelen ansåg att mjölken smakade dåligt. Linfrömjöl ökade mjölkfettavkastning men gav inte lika stor förändring i fettsyrasammansättningen som fiskolja. En kombination av några fettfodermedel visade sig ge bättre resultat än att fodra med endast ett av dem. Det finns många möjligheter att förändra mjölkfettsammansättningen i mjölk genom att förändra fodret, men det finns också risk för fetthaltsdepression kopplad till ökad fettutfodring.

,

There is a large intrerest of increasing the concentration of long-chain polyunsaturated fatty acids in cow milk. Omega-3 fatty acids have for instance several suggested positive effects on the cardiovascular health in humans. Rumenic acid is another fatty acid that is anticancerogenic and it has also shown some desired effects on weight loss. The aim of this review was to investigate the possibilites to increase the concentration of these fatty acids by choice of high fat feeds in the diets to dairy cows. That includes the feed products soybean, sunflower seed, linseed and fish oil. Fish oil showed the most promising results in increasing the concentration of rumenic acid in milk, but caused dramatic loss in milk fat yield and the testpanel detected a off-flavour. Linseed increased milk fat yield but did not improve fatty acid composition as much as fish oil. Combining some of the feeds gave better results than feeding only one of them. There are a lot of possibilites to change the milk fat composition by changing the diet, but there is also a risk of inducing milk fat depression associated with increased fat feeding.

Main title:Olika fettfodermedels påverkan på mjölkfettets koncentration av långa omättade fettsyror
Authors:Blomberg, Hanna
Supervisor:Eriksson, Torsten
Examiner:Agenäs, Sigrid
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Volume/Sequential designation:523
Year of Publication:2015
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management
Keywords:fettfoder, mjölkfett, omega-3-fettsyror, CLA
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-4719
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-4719
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal husbandry
Language:Swedish
Deposited On:18 Aug 2015 15:38
Metadata Last Modified:18 Aug 2015 15:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics