Home About Browse Search
Svenska


Törner, Maria, 2013. Bakterietillväxt i strömedel till mjölkkor. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management

[img]
Preview
PDF
208kB

Abstract

The resting area is the most important place in the barn for the dairy cow, sometimes called the heart of the free stall system. Inadequate design of the lying area, and lack of or poor quality of bedding materials may reduce the hygiene of the stall. Poor management regarding the cleanliness of the resting area may lead to poor animal hygiene and increased bacterial growth. This in turn will lead to increased risk for environmental mastitis as well as impairing milk quality through contamination with spores.

In this literature study the most commonly used bedding materials; straw, sawdust, wood shavings, clean sand, recycled sand, peat and recycled manure solids, are compared to one another with regards to their ability to resist bacterial growth. Effects of adding hydrated lime to bedding materials have also been studied.

Most bacteria need humidity and prefer a quite high water activity to be able to grow. In addition, bacteria need sources of energy and organic nutrients and obtain these from carbon and nitrogen compounds. Studies show that there is a difference between organic and inorganic bedding materials with regard to their function as a bacterial substrate. Organic bedding has shown to be more susceptible for bacterial growth.

In conclusion the composition of bedding material is of great importance in the maintenance of dairy cow health. In this study a difference between bedding materials in their ability to enhance bacterial growth has been observed.

,

Liggplatsen för mjölkkor är kanske den viktigaste platsen i stallet och kallas ibland lösdriftens hjärta. Bristande utformning av liggytan, bristande mängd samt användning av strömedel av dålig kvalitet försämrar liggplatsens hygien. Bristande rutiner för renhållning av liggplatsen kan påverka kornas hygien och leda till ökad tillväxt av mikroorganismer. Bakterietillväxt kan i sin tur leda till försämrad juverhälsa samt försämra mjölkkvaliteten genom sporer.

Denna litteraturstudie jämför bakterietillväxt och biokemiska egenskaper hos de vanligaste strömedlen; halm, sågspån, kutterspån, ren sand, återvunnen sand, torv och återvunnen fastgödsel. Även släckt kalks inverkan på tillväxt av bakterier då det blandats med spån eller halm har studerats.

De flesta bakterier behöver fukt och föredrar ganska hög vattenaktivitet för att kunna växa. De är även i behov av organiska näringsämnen som kol- och kväveföreningar som energikälla. Studier visar att organiska och oorganiska strömedel har olika fysiska och biokemiska egenskaper. Flera av de organiska strömedlens fysikaliska och biokemiska egenskaper har visat sig gynna bakterietillväxt.

Denna litteraturstudie visar att strömedels biologiska egenskaper har betydelse för bakterietillväxtens utveckling på kons liggplats samt för djurhälsan i besättningen.

Main title:Bakterietillväxt i strömedel till mjölkkor
Authors:Törner, Maria
Supervisor:Bergsten, Christer
Examiner:Herlin, Anders
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Volume/Sequential designation:448
Year of Publication:2013
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management
Keywords:bakterietillväxt, mastit, mjölkko, strömedel, biologiska egenskaper
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2734
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2734
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal husbandry
Language:Swedish
Deposited On:19 Sep 2013 15:00
Metadata Last Modified:19 Sep 2013 15:00

Repository Staff Only: item control page