Home About Browse Search
Svenska


Nilsson, Lovisa, 2012. Hur mycket "mjölk" ska det vara i mjölken, och hur styr vi det?. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Breeding and Genetics

[img]
Preview
PDF
178kB

Abstract

In most countries, the dairy industry focuses on the volume of milk produced instead of its composition. This results in a high content of water and a lower proportion of fat and protein. A high proportion of water is not desirable when processing the milk into various dairy products like cheese, cream and milk powder. High water content also increases the costs for transport and storage, and also an unnecessary, albeit marginal, strains on the world’s water reservoir. The high profitability of producing large volumes of milk has resulted in Holstein cows, pure- and cross bred, becoming the most attractive breed on the market. This breed produces large milk volumes with a high proportion of water. The attractiveness of Holstein cows could change with a payment with more focus on the milk fat and protein content.
Research studies the possibility of regulating the composition of milk genetically. A higher dry matter content can be achieved through lowering the amount of water and/or to increase the content of fat and protein. Various genes have been shown to have influence on the water, fat and protein content.

,

I Sverige och i många andra länder är dagens mjölkföretag inriktade på produktion av stor mjölkvolym snarare än mjölkens sammansättning. Detta resulterar i en mjölk med högt innehåll av vatten och en lägre andel fett och protein. En hög andel vatten är inte önskvärt vid vidareförädling av mjölken till olika mejeriprodukter som ost, grädde och mjölkpulver. Vattnet innebär också extra kostnader vid transport och lagring samt en onödig, om än marginell, påfrestning på världens färskvattentillgångar.
Lönsamheten i att producera stora volymer mjölk har lett till att Holstein-kor, både renrasiga och korsningar, har blivit den mest eftertraktade rasen på marknaden eftersom rasen producerar stora volymer med hög andel vatten. Efterfrågan på Holstein-kor skulle kunna ändras med ett betalningssystem riktat mot mjölkens innehåll av fett och protein.
Forskningen tittar på möjligheten att reglera mjölkens sammansättning genetiskt. En mjölk med högre torrsubstanshalt kan uppnås genom att sänka mängden vatten och/eller att öka syntesen av fett och protein. Olika gener har visats ha påverkan på vatteninnehållet samt fett- och proteininnehållet.

Main title:Hur mycket "mjölk" ska det vara i mjölken, och hur styr vi det?
Authors:Nilsson, Lovisa
Supervisor:Lundén, Anne
Examiner:Fikse, Freddy
Series:Examensarbete / SLU, Institutionen för husdjursgenetik
Volume/Sequential designation:371
Year of Publication:2012
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Breeding and Genetics
Keywords:mjölk, avkastning, laktos, betalningssystem
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1415
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1415
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Food composition
Language:Swedish
Deposited On:10 Jul 2012 10:10
Metadata Last Modified:10 Jul 2012 10:10

Repository Staff Only: item control page