Home About Browse Search
Svenska


Kjellsson, Anders, 2009. Skogsträdgårdens system : bakgrund för utveckling av skogsträdgården på Alnarp. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)

[img]
Preview
PDF
9MB

Abstract

År 2002 började det anläggas en skogsträdgård i Alnarps Rehabiliteringsträdgård. Idén och kunskapen kom från England varifrån också begreppet kommer. Just att den började anläggas när den gjorde, gör den lite extra intressant eftersom det kan betyda att den är en av Sveriges första skogsträdgårdar om inte den första. Idag har skogsträdgården på Alnarp stagnerat i utvecklingen. För att kunna återföra trädgårdsdelen mot en utveckling som motsvarar den för ursprungstanken, har bakgrunden till skogsträdgårdssystemet undersökts i detta arbete.

Examensarbetet omfattar en litteraturstudie på böcker och tidningsartiklar inriktade på skogsträdgårdar i tempererat klimat. I litteraturstudien tas begreppets historia och bakgrund upp, där beskrivs skogsträdgårdar i tempererat klimat samt ytligt skogsträdgårdar i tropiskt klimat. Förhållandet mellan Permakultur, Agroforestry och Skogsträdgårdar reds ut. Skogsträdgårdens sammansättning beskrivs samt faktorer att beakta vid växtval till den. Även kort om det specifika med skötsel av skogsträdgårdar tas upp. Tre andra skogsträdgårdar beskrivs, varav en i Sverige. Alnarps skogsträdgård har mätts upp och inventerats. Ett utvecklingsförslag har tagits fram med litteraturstudien som grund. En listning med korta beskrivningar av ca 80 användbara arter för skogsträdgården på Alnarp har gjorts där fokus ligger i att visa bredden på det användbara växtmaterialet.

Utvecklingsförslaget skisserar en möjlig utvecklingsriktning för skogsträdgården på Alnarp. Detta kan ligga som grund för ett fortsatt arbete med att ta fram ett mer exakt arbetsmaterial för utvecklingen av skogsträdgården. Skogsträdgården på Alnarp bedömer jag har potentialen för att kunna bli en av de stilbildande skogsträdgårdarna och bli en del i utvecklingen av trädgårdsodlingen i Sverige om den chansen ges.

Skogsträdgårdsbegreppet definieras ofta som ett odlingssystem som efterliknar naturliga vegetationsmönster, men där växterna som används är funktionella, ofta med ätbara produkter. Skogsträdgårdssystemet tillskrivs ofta fördelar som större motståndskraft mot patogener, bättre skördsäkerhet, större totalskörd, förhöjd biologisk mångfald, förbättrande av jordstruktur och näringsstatus samt stor skörd i förhållande till insatt energi i odlingen.

Strukturen på systemet och den låga skötselintensiteten gör det intressant för bland annat privatträdgårdssammanhang.

I den engelsktalande världen har skogsträdgårdar blivit mycket uppmärksammade i koppling till odling med miljöhänsyn och det finns skäl att tro att det kan komma att ske en liknande utveckling i Sverige. Inte minst med tanke på de senaste årens intensiva miljödebatt och den långt utvecklade skogsträdgården i Holma utanför Höör där odlingsutbildning bedrivs.

Main title:Skogsträdgårdens system
Subtitle:bakgrund för utveckling av skogsträdgården på Alnarp
Authors:Kjellsson, Anders
Supervisor:Tauchnitz, Frederik
Examiner:Delshammar, Tim
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY001 Landscape Engineer Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Landscape Management, Design, and Construction (until 121231)
Keywords:Skogsträdgård, Ovanliga frukter och bär, Multifunktionella växter, Permakultur, Agroforestry, Odling i skikt, Perenna grödor, Dynamisk växtkomposition
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-5-24
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-5-24
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Nature conservation and land resources
Language:Swedish
Deposited On:29 May 2009 10:50
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:08

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics